DF TK: Preko PDA i SDP-a do vakcine

Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona ponovo se saopćenjem oglasio u vezi procesa vakcinacije na području našeg kantona:

“Zašto Vlada Tuzlanskog kantona i resorni ministar zdravstva obmanjuju javnost i sakrivaju
tačan broj vakcinisanih, kao i broj vakcinisanih osoba mimo Federalnog plana o vakcinaciji?!Zašto KO SDP TK pristaje na obmane ministara PDA (HDZ-a) i ne zahtijeva javno objavljivanje tačnih informacija u pogledu osoba koje su do sada primile vakcinu. Građani i građanke Tuzlanskog kantona zaslužuju da imaju uvid u sistemsko vakcinisanje u TK.
Natjerali smo Vas da priznate da je 1.116 osoba u TK protivno Federalnom planu vakcinacije dobilo prvu dozu. Kako, zašto, po čemu je 1.116 tzv. „ostalih“ zaslužno da primi vakcinu mimo utvrđenih kriterija?Ko su njih 76 koji su do sada primili i drugu dozu, a osobe starije od 65 nisu primile ni prvu dozu vakcine?
Resorni ministar na društvenoj mreži objavljuje podatak da je zaključno sa 25
majem/svibnjem 2021. godine ukupno vakcinisano 20.474 osobe. Zašto ovaj podatak, u čiju tačnost sumnjamo – između ostalog i iz razloga što nema potpisa nadležne osobe na predmetnom dokumentu, nije bio dostavljen 26. maja/svibnja na Skupštini TK. Možda je
odgovor u Facebook izvještaju resornog ministra u kojem se prikazuje i broj od 1.116 ostalih koji ne ulaze u prioritetnu grupu, od kojih je 76 primilo i drugu dozu vakcine. Napominjemo resornog ministra da izvještaje ne podnosi Marku Zuckerbergu nego Skupštini TK. Klub DFa traži u ime građana/građanki TK odgovor na pitanje po kojem planu vakcinacije je, prema vašem priznanju, 1.116. osoba “preko reda“ primilo vakcinu protiv covid 19?
Da li je u pitanju samo 1.116 osoba ili je, ipak, ovaj broj mnogo veći? Izgleda da u TK postoji plan vakcinacije pod imenom „PREKO PDA I SDP-a DO VAKCINE“. Pa i ako takav plan postoji tražimo da se isti javno i objavi.
Da su se Vlada TK i resorni ministar upleli u mrežu neistina dokazuje i podatak sa stranice
Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u kojem stoji da je zaključno sa 20.sedmicom/tjednom u TK bilo 11.793 vakcinisane osobe i da je 768 osoba vakcinisana drugom dozom, što znači da je utrošeno ukupno 12.561 doza vakcine. Napominjemo da se sa 23.majem/svibanjom zaključuje 20. sedmica. Pitanje je kako je u izvještaju koji je razmatran na Skupštini TK, a koji je datiran na dan 19. maj/svibanj prikazano da je utrošeno 13.477 doza vakcina. Više je vakcina utrošeno do 19. maja/svibnja nego do 23. maja/svibnja, vjerovali ili ne. Upitno je 916 doza vakcina samo u 20. sedmici/tjednu.
Javno pozivamo KO SDP TK da demantuje podatke Federalnog zavoda za javno zdravstvo.
Ukoliko to ne uspiju zahtijevamo javno izvinjenje prema Klubu DF-a u Skupštini TK koji je
prvi upozorio na manipulacije u pogledu vakcinisanja građana i građanki TK.

Pozivamo ministra zdravstva TK i KO SDP TK da objasne građanima i građankama zašto
podaci za 21 sedmicu nisu istovjetni kao oni koje objavljuje resorni ministar zdravstva TK.
Zaključno sa 21. sedmicom/tjednom (odnosno na dan 31.05.2021. godine) u TK ukupno je
vakcinisano 17.509 osoba i 2.049 sa drugom dozom. Ukupno je, prema podatku Zavoda za
javno zdravstvo FBiH u TK, sa danom 30. maj/svibanj utrošeno 19.558 doza vakcina. Na svom profilu resorni ministar objavljuje izvještaj Zavoda za javno zdravstvo TK prema kojem je do 25. maja/svibnja utrošeno 20.483 doze vakcina. Prema ovom Facebook izvještaju 925 doza vakcina je utrošeno više do 25. maja/svibnja nego što je prikazani utrošak do 30. maja/svibnja.
Podatak o osobama koje su vakcinisane drugom dozom vakcine takođe nije podudaran sa
onim podatkom koji se objavljuje na stranici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.
Ukoliko se svojim kritikama uspijemo izboriti da jedan građanin/građanka dobije
vakcinu koja joj prema planu vakcinisanja i pripada, i time spriječimo moguće malverzacije,
mi u Klubu DF-a u Skupštini TK smatramo da smo uspjeli.
Na koncu, jedno je sigurno, u Tuzlanskom kantonu ne postoji plan vakcinacije
ali, evidentno, postoji plan organizovane korupcije i njenog prikrivanja,” navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora Demokratske fronte TK.