Devet novih biznis ideja u Gračanici podržano kroz Impakt inkubator poslovnih ideja

U Multimedijalnoj sali Gračanica juče je održana finalna prezentacija u okviru Impakt inkubatora poslovnih ideja.
Kroz zajedničku saradnju Grada Gračanica i Investicijske fondacije Impakt, u protekla dva mjeseca objavljen je javni poziv i održana poduzetnička obuka. Na javni poziv pristiglo je preko 20 prijava, što je najviše do sada, a mogli su se prijaviti svi građani, bez dobnog ograničenja.
Obuku je uspješno završilo 20 aplikanata a priliku da svoje biznis ideje danas prezentuju dobilo je njih devet.
U uvodnom dijelu, aplikantima su sreću i uspjeh u radu poželjeli gradonačelnik Nusret Helić i izvršni direktor fondacije Impakt, Senajid Đozo.
Gradonačelnik Nusret Helić istakao je da je do sada kroz Impakt podržano dvadesetak biznisa mladih te da se taj broj povećava iz godine u godinu: „Ono što je važno jeste da se pored bespovratnih sredstava dobije i stručna i mentorska podrška za naše poduzetnike, kvalitetno iskustvo, a brojke pokazuju da ti biznisi opstaju, rastu i razvijaju se.“
Komisija u sastavu Senajid Đozo, izvršni direktor Impakta, Mirsad Helić, predsjednik Udruženja poslodavaca i samotalnih privrednika Gračanica i Erhad Brkić, stručni savjetnik za mlade, nevladin sektor, kulturu i turizam, nakon održane prezentacije ocijenila je i proglasila najbolje biznis ideje.
Finansijska podrška trebala je biti osigurana za 5 poslovnih ideja, ali je nakon konsultacija sa Gradonačelnikom, podrška osigurana za svih 9 aplikanata koji su obuku pohađali do samog kraja.
Odobreni projekti koji su dobili podršku za pokretanje ili unapređenje svojih poslovnih poduhvata su:
Ajiša Durmić – Drvene igračke Rainbow
Almir Kulić – Kulmen d.o.o
Amir Spahić – Građevinski obrt Spaha
Eldin Bećirović – Zidne čarolije interijera
Elma Čajić – TAKT – Zvuk u boji
Mirela Subašić – By Mirela sewing room
Muhamed Gazibegović – Impression Eyewear
Nadija Zahirović Hamidović – Dnevni centar za djecu “Mali princ”
Sabina Softić – Wedding studio “Moje vjenčanje”
Grad Gračanica