Der Spiegel: Njemačke ambasade preplavljene zahtjevima za vizu državljana Zapadnog Balkana

Njemački medij Der Spiegel objavio je tekst u kojem skreće pozornost na veliko povećanje zahtjeva za vizu koje podnose državljani zemalja Zapadnog Balkana.

Kako navodi ovaj medij, Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke smatra da je situacija alarmantan i želi promijeniti postupak, ali ga koči Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Njemačka predstavništva na Balkanu su preplavljena zahtjeva za radne vize. Broj obrađenih zahtjeva za vizu u prvoj polovini 2018. godine povećao se na oko 52.000 što je dvostruko više za isti period 2015. godine, piše Spiegel.

Došlo je do povećanja broja žabi na poslovanje ovih predstavništava koji kažu da je potrebno učetverostručiti broj osoblja kako bi se uspjeli obraditi svi zahtjevi. Budući da je to nerealno, stručnjaci su predložili da se razmatranje zahtjeva prebaci u Njemačku. To bi značilo da bi sav posao radilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke koje nije oduševljeno ovim prijedlogom.

“Kritika Ministarstva vanjskih poslova nije fer. Ako želimo postati savremena migracijska zemlja moramo stvoriti odgovarajuće birokratske strukture kod kuće”, kazao je ministar Michael Roth.

Der Spiegel podsjeća da su za Bosnu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju na snazi posebni propisi od 2016. godine.

“Njemačke vlasti su rigoroznije u rješavanju zahtjeva za azil za državljane ovih zemalja. S druge strane, ti državljani mogu doći u Njemačku ako imaju ponudu za posao. Uglavnom je riječ o poslovima u domenu građevinarstva, gastronomije ili skrbi”, napisao je Der Spiegel.

Ambasada Njemačke u BiH je pretrpana zahtjevima, pa je prošle godine bilo obustavljeno i davanje termina za njihovo podnošenje zbog čega su najviše ispaštale one osobe koje su tražile spajanje porodica ili imali posao koji ih čeka.

(Klix)