Delegacije Općine Jablanica posjetila Grad Gračanicu

Delegacija općine Jablanica predvođena novoizabranim načelnikom Damirom Šabanovićem boravila u posjeti Gradu Gračanica. U prvoj zvaničnoj posjeti razgovoralo se o iskustvima Gračanice kada su u pitanju lokalni razvoj, potrebe građana i uspješnost privrede. Gradonačelnik Nusret Helić predstavio je ličnu kartu Gračanice i upoznao goste na koji način spojiti potrebe i mogućnosti i odgovoriti svim izazovima pred kojima se nađe Gradska uprava kako bi razvoj grada bio kontinuiran. „Uprava mora biti servis kako građanima tako i poduzetnicima i to je formula uspješnosti Gračanice“ – naglasio je gradonačelnik Helić.

Načelnik općine Jablanica Damir Šabanović je istakao da je Jablanica manja općina ali zbog svog položaja i potencijala kojim raspolaže može imati značajno mjesto među onim bh.gradovima koji se ističu. „Jablanicu ljudi prepoznaju po historijskim događajima, Jablaničkom jezeru, rudnom bogastvu, istaknutim ličnostima. Potreban joj je dodatni zamah koji se može izvući iz iskustva Gračanice“ – izjavio je načelnik Šabanović.

Posjeta Gračanici nastavljena je obilaskom kompanija Terrasit i Plamingo gdje su menadžeri Osman Tukić i Samir Ćurić  gostima iz Jablanice prezentirali proces proizvodnje i proizvode koji se u većem dijelu izvoze na međunarodno tržište.  Uz resurse koje posjeduje Jablanici je dodatno potreban gračanički faktor, vizija za stvaranje nove vrijednosti te je otvorena mogućnost  saradnje između privrednika Gračanice i Jablanice.