Delegacija Vlade TK sa premijerom Kadrijom Hodžićem posjetila lokalitet Omazića

Zbog požara koji je izbio u Rudniku uglja Banovići, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Kadrijom Hodžićem je posjetila lokalitet jame Omazići. Iako su rudnici u nadležnosti Vlade BiH, kantonalni premijer Kadrija Hodžić i ministri u Vladi TK su spremni pružiti podršku rudarima. Nadaju se da će po okončanju istrage biti omogućeno pokretanje proizvodnje u ovoj jami.


Naša posjeta je način da pružimo podršku rudarima i građanima Banovića. Posjetom izražavamo i podršku istražnim organima kako bi objektivno proces doveli do kraja. Treba uložiti svu energiju u sanaciju posljedica i uspostavljanje hitne proizvodnje“, kazao je premijer TK, Kadrija Hodžić.


Okupljeni rudari su iskazali razočarenje odnosom nadležnih federalnih institucija prema ovom događaju.
Rukovodilac sektora mašinskog održavanja RMU Banovića, Mehmed Hasanović je istakao da ljudi danonoćno rizikuju živote kako bi riješili probleme, pokušavaju prići što bliže mjestu požara da bi se brže sanirale štete i rudari vratili na posao.
Predsjednik Sindikata rudara FBIH Zijad Lačić ističe da je brža reakcija nadležnih u smislu pružanja tačnih informacija i zajedničkog djelovanje, svima u interesu. To nije samo problem 650 ljudi, problem je rudnika, 2800 ljudi, problem za kompletnu općinu, državu i elektroenergetski sistem, naglasio je Lačić.


Kako je istakao Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi TK, požari predstavljaju jedan od najvećih problema u podzemnoj eksploataciji uglja. Sumnja se da je došlo do zapaljenja na transportnoj traci ali je teško doći do tog mjesta i ustanoviti razlog. Treba uraditi izolaciju požarnog prostora, kako se ne bi dalje širio jer se nalazi na 800 metara od širokog čela.. Rudari su na vrijeme informisani da ne silaze u jamu, zbog visoke koncentracije ugljenmonoksida, naglasio je Karadžin.


Duška REBIĆ