Delegacija Vlade TK predvođena premijerom Hodžićem u posjeti Gradskoj upravi Grada Tuzle

Piše: Duška Rebić


Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona u novom sazivu predvođena sa premijerom Kadrijom Hodžićem, boravila je u Gradskoj upravi Grada Tuzle gdje su vodili razgovore sa gradonačelnikom Jasminom Imamoviće i njegovim saradnicima.
Gradonačelnik Imamović čestitao je premijeru i članovima Vlade TK na izboru i prenio iskrene želje za ispunjenje svih zacrtanih ciljeva i programa koji su predstavljeni i prezentirani Skupštini i građanima TK.


Pored premijera Kadrije Hodžića prisutni su bili ministar privrede Mevludin Hodžić, ministar poljoprivrede i  šumarstva, Vahidin Smajlović , ministar prostornog uređenja i zaštite okolice, Zvjezdan Karadžin, ministar finansija Vedran Lakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić, ministar za rad, socijanu politiku i povratak Esad Džidić i savjetnik premijera Miralem Nuhanović.


U izjavi za medije, premijer Kadrija Hodžić je istakao da je Vlada TK zacrtala sprovođenje politike ravnomjernog razvoja TK i percepcije razvojnog potencijala po svim općinama i gradovima, a konkretni projekti imaju podršku i međunarodnih organizacija poput USAID-a i UNDP.
“Kada su u pitanju konkretni projekti, posebnu pažnju ćemo posvetiti oblasti zelenog plana TK, dekorbanizaciji, smanjenju uticaja ugljika, projektima koji podrazumjevaju rekonstrukciju i izgradnju javnih objekata, primjeni zakonskih akata u smjeru zakonskog propisivanja sistematskih rješenja i smanjivanju ljudskog uticaja na iznose sredstava koji se odobravaju određenim lokalnim zajednicima”- kazao je premijer Hodžić.


Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović istakao je, da u današnjem razgovoru snažno podržava premijera Hodžića. “Nama treba ravnopravnost Tuzle, sa drugim gradovima i općinama, a pristajemo da ona bude korigovana za princip o solidarnosti. Razgovarali smo o Zakonu o sportu i povećanju izdvajanju za oblast sporta, ali i o poduzetništvu i privredi, nastavku podrške u oblasti poljoprivrede. Također smo  razgovarali o Prostornom planu TK, potrebi proširenja deponije Desetine, utvrđivanje rekreacione zone u Divkovićima  i jezeru Šićki Brod, ali i o poljoprivrednom i  šumskom zemljištu. Pored toga procentualno Tuzla ima manje građevinskog zemljišta a jedini izlaz je kroz investicije, kojih nema u pretvorbama poljoprivrednog zemljišta. Između ostalog, prijedlozi su se odnosili na izgradnju/rekonstrukciju objekata od značaja za TK, kao što su Muzička škola, Muzej istočne Bosne, Centar za autizam i drugo, neki od infrastrukturnih objekata kao i potrebe veće podrške Vlade TK radu sigurne kuće koja djeluje u okviru udruženja Vive Žene,” pojasnio je gradonačelnik Imamović.


Ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoline, Zvjezdan Karadžin govorio je o prioritetu čišćenja taloga iz jezera Modrac.

“To je važna tema i prostorni plan Tuzlanskog kantona. Treba da ucrtamo karte zaobilaznice brze ceste Tuzla-Brčko i zaobilaznice Šićki Brod-Đurđevik. Top tema je i uklanjanje opasnog otpada iz industrijske zone koja nam predstavlja rak ranu, sa kojom se teško nosimo”, istakao je Karadžin.