Delegacija Vlade TK obišla kritične tačke pogođene poplavom u Kalesiji

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Jakub Suljkanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mufid Klinčević, u svojstvu komandanta Štaba Civilne zaštite TK, ministar finansija Miralem Nuhanović, ministrica za sport, kulturu i mlade Slavena Vojinović, te ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Almir Huskanović u pratnji općinskog načelnika Kalesije Seada Džafića obišli su danas područje Hidana, Kikača i Tojšića mjesta koja su pretrpjela najveću materijalnu štetu u poplavama izazvanim jakim nevremenom proteklog petka.

Domaćini su upoznali predstavnike izvršne kantonalne vlasti sa stanjem na terenu i štetom koja iznosi više od dva miliona KM.

Poplavljeno je više od 65 stambenih i pomoćnih objekata, oštećeno sedam mostova, veliki broj privrednih objekata pretrpio je štete kao i poljoprivrednici kojima su stradali plastenici i usjevi

Po riječima Suljkanovića, Vlada TK-a će sve učiniti kako bi obezbjedila sredstva za pomoć ugroženim područjima, a iz budžeta će biti upućena prva pomoć narednih dana, kada komisije budu imale preciznije izvještaje o visini nastalih šteta.

– Mi ćemo planirati u narednim budžetima sredstva, da saniramo korita rijeka koje plave i koje uzrokuju nastanak šteta, kako bismo ovakve situacije u budućnosti izbjegli – rekao je  Suljkanović.

Načelnik Džafić je od premijera i nadležnih zatražio da se što prije obezbjede sredstva kako bi se krenulo u sanaciju uništenog i kako bi se izdvojila i sredstva za uređenje i regulaciju korita rijeke Gribaje koja je prouzrokovala mnoštvo problema onima koji žive u priobalnom području.

Delegacije su obišle i privredno društvo “Gribaja” gdje su s vlasnikom Nusretom Bećirovićem razgovarali o nastalim štetama.

Nakon posjete Kalesiji delegacija Vlade TK-a obišla je i preduzeće “Rentex Com” d.o.o. Tuzla u Požarnici koje je pretrpjelo ogromne štete u poplavi. Voda je prodrla u unutrašnjost ove kompanije gdje se nalazi proizvodni pogon i magacinski prostor.

(fejm.ba)