Brojni projekti u TK vrijednosti oko 340 miliona čekaju investitore

Prvi Katalog potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva Tuzlanskog kantona danas je prezentovan u Tuzli predstavncima organa uprave, upravnih organizacija, javnih preduzeća i ustanova te privrednog sektora sa područja ovog kantona.

Katalog je dio Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP) kojeg sprovodi Ministarstvo privrede TK i USAID.

U  Tuzlanskom kantonu identificirano je preko 40 potencijalnih projekata koji su predstavljeni u prvom izdanju Kataloga, a ukupna vrijednost projekata je blizu 340 miliona maraka.

Predstavljena su i  dva projekta iz Gračanice.

Jedan je završetak izgradnje sportske dvorane u Gračanici, a drugi projekat je inicijativa za otvaranje doma za smještaj osoba sa posebnim potrebama. te starijih i iznemoglih lica.

„ Jedan model je da poduzetnici preuzmu sve aktivnosti, da daju usluge građanima i sportskim organizacijama. Drugi model je da mi, pošto smo ograničeni sa sredstvima, privrednici da ulože, mi vraćamo ta sredstva u periodu od otprilike 30 godina.  Zavisno od modela na koji se opredjeli privatni partner. Mi preferiramo model da privatni partner uzme sve aktivnosti u davanju usluga, a mi moramo držati sve pod kontrolom.“ – rekao je Nihad Sinanović, predstavnik općine Gračanica i dodao, da se nada da će se makar jedan od projekata realizirati u naredne dvije godine.

Cilj Kataloga je informisati i potaknuti na investiranje što više domaćih i stranih investitora i on je ključni dokument javno- privatnog partnerstva koje se radi na području ovog i još tri kantona.

Do sada su usvojeni planovi za unapređenje prostornog kapaciteta Kampusa UNTZ-a, izgradnja objekta Osnovne muzičke škole Tuzla i Srednje muzičke škole „Čestimir Mirko Dušek“  Tuzla,  a izgradnja škola i fiskulturnih sala na području ovog kantona je još ideja.

Za to je potrebno 32 miliona maraka.

Za Univerzitetski klinički centar  Tuzlapredviđena su tri projekta: urgentni centar i višespratna garaža, za što postoji adekvatno idejno rješenje, te Centar za dijalizu i Centar za radiohirurgiju, koji se nalaze samo u formi ideje.

Procijenjena vrijednost sva tri projekta je 23 miliona KM.

„Otvaramo jedan investicioni ciklus. Imali smo u tome podršku od svih. To je trajalo godinu. Mislim da smo okupili svu pravnu pamet da idemo u kvalitetne poslove. Mislim da će ovo biti jedan novi početak u TK.“- poručio je danas Osman Puškar,  ministar privrede ovog kantona.

Puškar je naglasio da će ubrzo biti raspisan konkurs za manje projekte na koje će moći  konkurisati lokalne zajedince, javna preduzeća i pojedinci te ponuditi i nove ideje.

(N. Tadić – fejm.ba)