Delegacija Muftijstva tuzlanskog posjetila Arhiv Tuzlanskog kantona

Danas je JU Arhiv Tuzlanskog kantona posjetio je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović i njegovi saradnici dr. Sead-ef. Seljubac, prof. dr. Mensur-ef. Husić, rukovodioca Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese, te doc. dr. Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja.

Delegaciju Muftijstva tuzlanskog u ime Arhiva Tuzlanskog kantona primili su mr. sc. Omer Zulić, v.d. direktora JU Arhiv Tuzlanskog kantona, te Hatidža Fetahagić, član Upravnog odbora JU Arhiv Tuzlanskog kantona.

V.d. direktora Arhiva Tuzlanskog kantona upoznao je muftiju tuzlanskog i njegove saradnike sa radom Arhiva Tuzlanskog kantona u proteklom periodu, izazovima i iskušenjima sa kojima se susretao u svom radu, rezultatima koje je postigao u dosadašnjem radu, te projektima koje planira realizirati tokom 2024. godine.

Također je istaknuto da je 2024. godina jubileja, kada Arhiv Tuzlanskog kantona obilježava 70 godina uspješnog rada.
Muftija Fazlović je čestitao Arhivu Tuzlanskog kantona značajni jubilej – 70 godina postojanja i rada, te je istakao značaja Arhiva kao ustanove koja uspješno i odgovorno čuva arhivsku građu kao kulturno naslijeđe. U tome je vidljiv angažman i svakodnevni rad direktora i zaposlenika.
Pohvalio je dosadašnji zapažene rezultate Arhiva Tuzlanskog kantona, te je iskazao podršku Muftijstva tuzlanskog njegovom daljem razvoju. Muftija Fazlović se zahvalio direktoru i uposlenicima na učešću u pripremi i realizaciji kolokvija o Šaban-ef. Hodžiću koji je dao veliki doprinos ustroju, razvoju i popularizaciji arhivske djelatnosti u Tuzli.

Tokom razgovora je istaknuto da je Arhiv Tuzlanskog kantona stabilna ustanova, koja ima jasne smjernice i programe rada, a posebno raduje činjenica da su menadžment i osnivač ove ustanove, pokrenuli aktivnosti na izgradnji namjenskog objekta Arhiva Tuzlanskog kantona. Ovom prilikom je razgovarano o zajedničkoj promociji publikacije „Šerijatski sud Tuzla 1894-1946 godina“- analitički inventar, koju je ovom prilikom v.d. direktora Arhiva Tuzlanskog kantona poklonio muftiji Fazloviću.

Tuzlarije