Definisana četiri strateška cilja razvoja Federacije BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je jedan od ključnih strateških dokumenata, Strategiju razvoja Federacije BiH 2021.-2027. godina u kojoj su definisana četiri prioritetna cilja. 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na konferenciji za novinare je podsjetio da je Federalni parlament 2017. usvojio Zakon o razvojnom planiranju, što je urađeno uz pomoć USAID-a i po čemu smo bili prvi u regiji što predstavlja veliku uspjeh. Na osnovu tog zakona Vlada je 2018. godine donijela odluku o izradi strategije razvoja. Novalić je naglasio da je u procesu izrade strategije učestvovalo 476 članova, radnih grupa i na radionicama 1.400 učesnika svih nivoa vlasti i nevladinog sektora.

– Defisana su četiri strateška cilja – ubrzan ekonomski razvoj, resursno efikasan i održiv razvoj, prosperitetan i inkluzivan društveni razvoj i transparentan, efikasan i odgovoran javni sektor – dodao je Novalić.

Strategija će, prema njegovim riječima, opredijeliti i rad svih vlada u FBiH, praktično u narednih deset godina. Prvi put su u strateškom dokumentu izdvojene i aktivne mjere čija realizacije daje značajan efekat na makroekonomske pokazatelje u FBiH.

– Pod tim mjerama podrazumijevam prije svega strukturne reforme koje smo započeli još Reformskom agendom i dokumantom socio-ekonomskih reformi – ističe Novalić.

Prema procjenama relevantnih međunarodnih i domaćih institucija, kako je naglasio federalni premijer, potpuna realizacija aktvnih mjera donosi značajan rast GDP-a koji je osnov za sve druge napretke u našem društvu, piše Fena.