Dani Pečuha u Tuzli

Grad Tuzla je od 1999. godine ili tačno 20 godina grad pobratim sa mađarskim gradom Pečuhom. Istorija Pečuha je stara oko 2000 godina. Postojao je kao vojni grad u Rimskom carstvu pod imenom Sopianae. 2000 godina staro drevno kršćansko groblje i oslikane grobnice dio su UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. U Pečuhu je oformljen prvi fakultet u Mađarskoj 1367. godine, a nakon 150 godina turske vladavine, gentrifikacijom i industrijalizacijom nastale su legendarne pečuške firme, kao što je na primjer fabrika porculana Zsolnay.

DANI PEČUHA U TUZLI

SRIJEDA, 24.4.2019.
13.00 – Koncert Daniel Speer Brass grupe (Trg slobode)
Svi članovi benda studirali su na muzičkoj akademiji Liszt Ferenc u Pečuhu. Band je dobio ime po njemačkom kompozitoru, koji je živio između 1636. i 1707. Cilj Daniel Speer Brass-a je da prikaže, popularizuje i objavi ljepotu duvačke muzike. Njihov repertoar je inspirisan muzikom pet vjekova. Renesansnim i baroknim djelima, te djelima klasičnih, romantičnih, suvremenih kompozitora, duvači nastupaju u koncertnim dvoranama, crkvama, dvorcima i trgovima. Pored mnogih uspješnih nastupa na domaćim koncertima, nastupali su i u Štutgartu, Berlinu, Sofiji, Parizu, Bukureštu i Trieru. Njihov program u Tuzli će biti obogaćen sa jazz-pop-rock evergrinima, praćen interesantnim pokretima i humorom.
18.00 – Zvanično otvaranje Dana Pečuha u Tuzli, obraćanje gradonačelnika Pečuha i
Tuzle, Pave Zsolta i Jasmina Imamovića

Izložba fotografija i likovne umjetnosti Pečuha
(Međunarodna galerija portreta)

Kako bi se prilagodila strukturi prostora Međunarodne galerije portreta u Tuzli, izložba je postavljena tako da obrađuje tri tematike koje daju pregled savremene pečuške umjetnosti i Zsolnay proizvoda izrađenih u ikonskoj fabrici porcelana u Pečuhu. U foajeu se mogu vidjeti djela fotografa Marsalkó Pétera, koja na 20 fotografija velikog formata prikazuju Pečuh, a u dvije vitrine su izložene Zsolnay umjetnine. U glavnoj dvorani nalaze se radovi pečuških savremenih slikara i vajara (Pinczehelyi Sándor, Nyilas Márta, Varga Rita, Mátis Rita, Pál Zoltán, Miklya Gábor, Kuti László, Nyári Zsolt). Pored glavne dvorane, u sporednom prostoru, nalazi se serijal fotografija Zsolnay kulturne četvrti pod nazivom “Ovako je bilo – ovako je sad” koja je nastala povodom Pečuh 2010 – Europski glavni grad kulture, i koja je postala sastavni dio kulturnog života grada.

20.00 – “Carmen” Pečuški balet (Narodno pozorište Tuzla)

Pečuški balet predstavom “Carmen” nastupa u Narodnom pozorištu Tuzla. Na popularnu muziku G. Bizeta – R. Shchedrina, Riederauer Richárda, Zoltan Imre, umjetnički direktor baleta, dobitnik nagrade Harangozo i Balazs Vincze, dobitnik nagrade Seregi, zajedno su koreografirali i režirali ples, dok su dramaturgiju radili Uhrik Dora, plesna umjetnica, jedna od osnivača Pečuškog baleta i dobitnica nagrada Kossuth i Liszt Ferenc i Bohm Gyorgy, pozorišni režiser i dobitnik Jaszai Mari nagrade. Dobro poznata priča na sceni se pojavljuje na empatijski i inventivan način. Ulogu Carmen tumači Ujvári Katalin, a ulogu Don Josea tumači Molnár Zsolt dobitnik nagrade Harangozo.
Svi oni će tuzlanskoj publici predstaviti dugovječnu, ali na novi i moderniji način urađenu predstavu “Carmen” koja govori o muško-ženskim odnosima. Kažu da je “Carmen” vječna tema s vječnom porukom, ali je ova predstava tehnički i koreografski predstavljala pravi izazov.

(tuzlarije.net)