Dani Hasana Kaimije od 07.06.-13.06. u Zvorniku


U Zvorniku se od 7. do 13. juna održava kulturno-vjerska manifestacija pod nazivom „Dani Hasana Kaimije“, saopćeno je na press konferenciji u Turali-begovom vakufu u Tuzli.


Ovom prilikom je naglašen programski sadržaj 18. Dana Hasana Kaimije, koji će biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, tako da će veliki jubilej, trideseta godišnjica od pokretanja ove manifestacije, proteći uz manje prisustvo javnosti.
Predsjednik Organizacionog obora Manifestacije muftija tuzlanski Vahid–ef. Fazlović je donio odluku o održavanju manifestacije iskazujući veliku spremnost da se svi programski sadržaji organizuju pod posebnim okolnostima.


U okviru manifestacije, tradicionalno će biti dodijeljena Povelja za životno djelo „Hasan Kaimija“, kako je saopćio dr. Sead Seljubac. Ovogodišnji dobitnik Povelje je Salih-ef. Smajlović, alim, književnik i novinar.
Organizacioni odbor kulturno-vjerske manifestacije „Dani Hasana Kaimije 2021“ donio je odluku da ovogodišnju povelju Hasan Kaimija za životno djelo dodijeli Salih-ef. Smajloviću, uvažavajući ukupni doprinos koji je svojim neumornim i predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u BiH, ali i našem društvu u cjelini cijenjeći njegovo nesebićno zalaganje u očuvanju duhovnog identiteta i kulture Bošnjaka širom svijeta.


Dr. Mirsad Kunić, predsjednik Žirija za dodjelu nagrade za najbolje djelo iz oblasti književnosti saopćio je da je ovogodišnji rad žirija bio specifičan, jer je birano najbolje djelo iz prethodne tri godine.
Nagrada Hasana Kaimije za najbolje djelo iz oblasti književnosti, dodjeljuje se bijenalno. Zbog neodržavanja manifestacije 2020. godine, u izboru je pet djela: Almir Bašović, „Četiri i po drame“, Enes Topalović „Sjene u očima“, Fajko Kadrić “Udovičke zemlje“, Hadžem Hajdarević “Arabeske od vode“ i Safet Pozder „Snijeg u Damasku“.


U ime Muftijstva tuzlanskog, organizator “Dani Hasana Kaimije”, dr. Mensur–ef. Husić je naglasio posebnu važnost održavanja manifestacije u čuvanju identiteta Bošnjaka Podrinja, ali i cijele BiH.
Ovim susretima kulturnih i vjerskih uposlenika već tri decenije na poseban način, čuva se sjećanje na Hasana Kaimiju, velikog Zvorničkog pjesnika, šejha čije se turbe nalazi na Kula Gradu, ističu organizatori.

Duška REBIĆ