Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Već tri decenije u svijetu se 1. decembra obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, s ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a uzrokovanoj širenjem HIV infekcije.

Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude diljem svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu potporu osobama koje žive s HIV infekcijom i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica bolesti.

Kampanjom su obuhvaćene različite teme i ciljne skupine ljudi, a ona se ove godine provodi pod sloganom “Saznaj svoj status”.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u razdoblju od 1992. godine do kraja jedanaestog mjeseca ove godine, u Federaciji Bosne i Hercegovine registrirana je 221 osoba kojoj je dijagnosticirana HIV infekcija. Među njima je 98 osoba oboljelih od AIDS-a. U istom razdoblju, 47 oboljelih osoba je umrlo.

Među zaraženim osobama njih 86 posto je muškog spola. Najveći broj HIV slučajeva registrira se u dobnoj skupini od 30-39 godina (33 posto), odnosno u dobnim skupinama od 25-49 godina (78 posto).

U posljednjih pet godina, u Federaciji BiH prosječno se registrira 14 novih slučajeva infekcije HIV-om, što čini stopu od 6 slučajeva na milion stanovnika, odnosno predstavlja nisku razinu HIV epidemije.

Zabilježeni porast novootkrivenih slučajeva infekcije HIV-om posljednjih godina povezan je sa većim brojem testiranja, što je rezultat djelovanja centara za dobrovoljno, besplatno i povjerljivo savjetovanje i testiranje.

(fejm.ba)