Danas se obilježava Međunarodni dan starih osoba

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 01. oktobra širom svijeta kako bi se ukazalo na značaj osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda, 14. decembra 1990. godine Rezolucijom 45/106. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti da države starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Zavod za javno zdravstvo FBiH naglašava da se osnove za zdravo starenje postavljaju u mlađoj životnoj dobi, pozitivnim zdravstvenim ponašanjem, a najčešće zdravstvene poteškoće koje se javljaju u starijoj dobi vezane su uz hronične nezarazne bolesti (visok krvni pritisak, dijabetes, povrede i dr.) uz prateće promjene koje zahvataju i druge organe.

U Federaciji BiH, zaključno sa 30. junom 2020. godine, bilo je 356.917 osoba starijih od 65 godina.

Pojavom oboljenja COVID-19 u 2020. godini starije osobe trebaju biti posebno zaštićene od širenja zaraze virusom korona, poštujući preporučene epidemiološke mjere (izbjegavati javna okupljanja, održavati socijalne kontakte telefonom, održavati fizičku udaljenost od jednog metra u kontaktu sa članovima porodice ili drugim bliskom osobama, održavati higijenu životnog prostora, ličnu higijenu, a posebno higijenu ruku) – naglašeno je.

Kako se naglašava u povodu Međunarodnog dana starih osoba, Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju i osobama starije dobi jer se izraz „dobizam“ (engl. Ageism) razvio s negativnim značenjem.

Vizija Evropske politike za dobrobit i zdravlje 2020. godine temelji se na razvoju društvenih i ekonomskih promjena izgradnjom prijateljske okoline (engl. Age-friendly) u kojoj je starenje „prilika“, a nije „teret“ za društvo. Svaka osoba bi trebala imati priliku živjeti zdrav i dug život što zavisi od više faktora (individualnih, socijalnih, faktora sredine…) i njihovoj interakciji. Starost nije bolest, starost je proces i svaki čovjek ide ka starosti svojim rođenjem – istaknuto je.

Svjetska zdravstvena organizacija definiše „zdravo starenje“ kao proces održavanja zdravlja i funkcionalne sposobnosti, koji omogućava blagostanje u starijoj dobi i u sredini koja podržava njihovo samostalno socijalno uključivanje, dostojanstveno, bez predrasuda i diskriminacije. Statistika pokazuje da je u Federaciji Bosne i Hercegovine, zaključno sa 30.06.2020. godine, bilo 356.917 osoba starijih od 65 godina. Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991., svake godine 1. oktobra. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti da države starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu, u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.