Danas počinje 13.Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona od 2-4-11.2021. održava se 13. Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“.To je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za BiH ,kao naprednije muzičke baštine naših prostora.
Prvog dana festivala održati će se međunarodno takmičenje harmonikaša“Sevdalinko harmonikom opjevana“ .

Na ovogodišnjem takmičenju harmonikaša uvedena su nova pravila :Pobjednik kategorije 2 Međunarodnom takmičenju harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana“ , bez obzira na starosno ograničenje stiče pravo da se takmiči u narednoj kategoriji 3.
Pobjednik  festivala dobija na poklon profesionalnu harmoniku.
U srijedu 3.novembra održati će se takmičarska noć pjevača , a riječ je o autorskim kompozicijama nagrađenim za muziku, tekst i aranžman.Ono što je svojstveno kao ideja i produkt Festivala“ Sevdalinko u srcu te nosim“ jeste glavna nagrada Plaketa Safet Isović , koja je zaštičena na Institutu za intelektualno vlasništvo i produkt je ovog festivala do prije nekoliko godina.
U četvrtak 4.novembra održati će se revijalna noć i imati ćete priliku pratiti sve aktivnosti uživo na Facebook stranici i yotube kanalu Festival Sevdalinke..
 Piše: Duška REBIĆ