Dan palačinaka u Gradačcu, Zenici i Bihaću

U povodu Međunarodnog dana palačinaka 13. februara u Gradačcu, Zenici i Bihaću bit će održan festival palačinaka pod nazivom ”Svi vole palačinke”.

U Gradačcu se već petu godinu zaredom održava navedeni festival koji okupi oko 5.000 posjetitelja i gdje se pripremi oko 5.000 palačinaka za posjetitelje.

Festival je neprofitnog karaktera i ima za cilj promociju proizvođača hrane i pića, gastronomskih vrijednosti, te zdravog načina ishrane. Festival je međunarodnog karaktera i ove godine se očekuje nekoliko ekipa iz Hrvatske i Slovenije, saopćili su organizatori.

Priprema palačinaka i takmičenje održava sa u kategoriji osnovnih i srednjih škola, te kategoriji restorana i medijskih kuća.

Organizatori festivala su Klub ljubitelja palačinaka, Brunch do.o., Udruženje kuhara BiH, Tapas, Centar za edukaciju i istraživanje Nahla Bihać sa partnerima Mještovitom srednjom školom ”Džemal Bijedić” Goražde, Gimnazijom ”Mustafa Novalić” Gradačac, te Mještovitom srednjom školom ”Hasan Kikić” Gradačac.

Projekt obilježavanja Dana palačinaka od početka podržava Općina Gradačac.

I ove godine se očekuje veliki broj učesnika i ljubitelja palačinaka u Gradačcu u gradskom parku, u Zenici u starom pozorištu, te na gradskom trgu u Bihaću.

(Fena)