Da li je moguć opoziv Trampa ili aktiviranje 25. amandmana?

meričkom predsjedniku Donaldu Trampu preostale su samo dvije sedmice na funkciji, ali nakon što je, kako navodi CNN, podstakao napad izgrednika na američki Kapitol, pojedini republikanci aktivno razmišljaju da li da ga uklone sa položaja.

Opoziv Trampa mogao bi biti odgovarajući ljek, a time bi mu bilo zabranjeno i da se ponovo kandiduje za predsjednika.

Međutim, kako navodi CNN, nema dovoljno vremena za opoziv američkog predsjednika u naredne dvije sedmice.

Druga opcija je pozivanje na 25. amandman, o kojem se periodično raspravljalo kao o krajnjem sredstvu za uklanjanje predsjednika koji radi na svoju ruku ili onesposobljenog predsednika.

Neki članovi kabineta održali su preliminarne razgovore o pozivanju na 25. amandman kojim se nameće Trampovo uklanjanje sa funkcije, rekao je izvor iz Republikanske stranke CNN-u.

Da bi se prisilno oduzela moć Trampu, sa tim bi morao da se složi potpredsjednik Majk Pens.

Pensu bi, takođe, bila potrebna saglasnost većine zvaničnika iz Trampovog kabineta da predsjednik nije sposoban za funkciju, da bi mu privremeno oduzeli vlast.

Tramp bi potom mogao da ospori njihov potez pismom Kongresu. Pens i kabinet bi tada imali četiri dana da ga ospore, da bi potom glasao Kongres – potrebna je dvotrećinska većina, obično 67 senatora i 290 članova Predstavničkog doma da bi ga trajno uklonili sa vlasti.