CZTK: Poplave u Živinicama, Gračanici i Doboj Istoku, klizište u Gradačcu

Prema izvještajima općinskih službi civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, uslijed topljenja snijega i kišnih padavina proteklih dana došlo je do izlijvanja rijeke Spreče iz svog korita i plavljenja priobalnog poljoprivrednog zemljišta na području općina Gračanica (naselja Donja Orahovica, Lohinja, Pribava i Stjepan polje) ukupne površine cca 80 Ha i na području općine Doboj Istok (naselja Brijesnica i Stanić Rijeka) ukupne površine cca 50 Ha.

Na području općine Srebrenik PVJ Srebrenik je imala intervenciju crpljenja vode iz podrumskih prostorija stambenog objekta u naselju Špionica.

Na području općine Živinice, u naselju Ciljuge došlo je do plavljenja cca 5 Ha poljoprivrednog zemljišta uslijed podizanja nivoa podzemnih voda.

Klizišta

U protekla 24 sata prijavljeno je pokretanje klizišta u naselju Jasenica, zaseok Tupari (općina Gradačac), koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata, nije bilo intervencija VJ, osim u naselju Mala Brijesnica, gdje je izbio požar na pom. objektu. Požar je lokalizovan i ugašen od strane TVJ Doboj, službenika PS Doboj Istok i mještana.

(rtvtk)