Cum grano salis: Pet romana u užem izboru za nagradu “Meša Selimović”

Međunarodni 18. književni susreti Cum grano salis bit će upriličeni od 19. do 22. septembra Tuzli, u okviru kojeg će biti dodijeljena Nagrada “Meša Selimović” za najbolji roman u 2017. godini za koju su selektori u aprilu predložili devetnaest romana, a žiri se odlučio za njih pet.

Predsjednik žirija je Faruk Šehić i članovi Adisa Bašić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Branko Čegec u uži izbor za nagradu “Meša Selimović” nominirali su romane:

“Me’med, crvena bandana i pahuljica” Semezdina Mehmedinovića,

“Luzitanija” Dejana Atanackovića,

“Crvena voda” Jurice Pavičić,

“Sunce ovog dana” Vladimira Pištala

 “Calypso” Ognjena Spahića.

Selektorica za Bosnu i Hercegovinu Anisa Avdagić predložila je roman “Trganje” Almina Kaplana, “Me’med, crvena bandana i pahuljica” autora Semezdina Mehmedinovića, “Sunce ovog dana: pismo Andriću” Vladimira Pištala, roman autorice Amile Kahrović-Posavljak “Smrtova djeca” te roman “Rezalište” Igora Štiksa.

Selektorica za Hrvatsku Jagna Pogačnik predložila je romane “Spori odron” Mihaela Gašpara, “Crvena voda” autora Jurice Pavičića, “Tiho rušenje” Ivice Prtenjače, “Minus sapiens” Zorana Roška te roman “Igrač” Marine Šur Puhlovsk.

Selektorica za Srbiju Tamara Krstić predložila je roman “Luzitanija” Dejana Atanackovića, “Srebrna magla pada” Srđana Srdića, “Gorgone” Mire Otašević, “Danas je sreda” Davida Albaharija i roman “Proleće se na put sprema” Bojana Krivokapića.

Selektor za Crnu Goru Pavle Goranović predložio je romane “Eva” Bosiljka Pušića, “Poremećaj” Aleksandre Bečanović, roman “Nova knjiga” Lene Ruth Stefanović i “Calypso” autora Ognjena Spahića.

Odluka o dobitniku nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2017. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije bit će proglašena na ceremoniji dodjele nagrada u subotu, 22. septembra u Narodnom pozorištu Tuzla.

Program 18. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis pogledajte OVDJE.