CIK: Sumnja u falsifikovanje potpisa i zloupotrebu ličnih dokumenata

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je 13. augusta donijela odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi (nedostaje dokaz o identitetu, dokaz o državljanstvu, dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava (7 i više) sadrži identičnu adresu u inostranstvu, saopćeno je iz CIK-a.

Istog dana je o tome CIK obavijestio javnost i kontinuirano u svim obraćanjima javnosti ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsifikovani potpisi i zloupotrebljavani lični dokumenti.

– Ponovo pozivamo birače da provjere status svoje registracije na web stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom “Da li ste registrirani”, u općinskom Centru za birački spisak ili da nazovu CIK Bosne i Hercegovine na broj 033/251-331 ili 033/251-332 – navodi se u saopćenju.

Kompletnu informaciju o mogućem počinjenju krivičnog djela u postupku registracije birača izvan BiH, s pratećom dokumentacijom, Centralna izborna komisija BiH će dostaviti nadležnom tužilaštvu.

Do sada su o mogućem počinjenju krivičnog dijela, Centralnu izbornu komisiju, osim birača, informirale i pojedine policijske uprave i pojedine općinske/gradske izborne komisije (oko 150 slučajeva). Većina tih informacije se odnosi na općine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje.

Obaveza Centralne izborne komisije BiH je da omogući biračko pravo svim biračima. Tako će svi oni koje je neko bez njihovog znanja i volje registrovao da glasaju putem pošte moći glasati u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu namijenjenom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

S druge strane, obaveza je CIK-a BiH i da spriječi zloupotrebu glasačkog paketa koji je otpremljen putem pošte. Mehanizam zaštite koji je primijenila Centralna izborna komisija BiH jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo lično, a drugi rezervni mehanizam jeste da ukoliko ipak stigne glasački paket izvan BiH na ime birača koji je prijavio zloupotebu, neće biti brojan.