Članovi Vlade i Skupštine TK podržali kampanju borbe protiv rodno zasnovanog nasilja

Uoči održavanja Skupštine Vlade Tuzlanskog kantona, svim poslanicima danas su podijeljeni bedževi sa bijelom trakom koja predstavlja simbol borbe protiv nasilja.

Ovu aktivnost organizovalo je Udruženje građana “Vive Žene Tuzla”, a u sklopu obilježavanja globalne kampanje “16. dana aktivizma za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Udruženje građaa “Vive Žene” Tuzla 27 godina radi na unaprijeđenju položaja žrtava ratne traume i torture, kao i žrtava nasilja u porodici, posebno kroz direktan psihosocijalni tretman i tretman u Sigurnoj kući.

– Svake godine različitim aktivnostima obilježavamo globalnu kampanju 16. dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, a koja počinje 25. novembra i traje do 10. decembra. Žrtvama nasilja važan je svaki oblik pomoći i podrške, te smo kao ljudska bića, ali i predstavnici vlasti, institucija i organizacija odgovorni da pružimo podršku žrtvama i osudimo svaki oblik rodno zasnovanog nasilja. Zbog toga, ovim simboličnim gestom nastojimo da probudimo svijest političara u Skupštini Tuzlanskog kantona, izjavila je za Tuzlainfo.ba Jasna Zečević, predsjednica UG “Vive Žene”.

Nošenje bijele vrpce, koja je simboličan poziv muškoj populaciji da budu dio rješenja u okončanju rodno zasnovanog nasilja, izražava se podrška žrtvama nasilja

Izvor: Tuzlainfo.ba