Članovi britanskog parlamenta i ambasador Field se sastali sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i predsjednicom Gradskog vijeća Natašom Perić

U okviru službene posjete BiH,članovi parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u pratnji sa britanskim ambasadorom, NJ.E. Matthew Field , posjetili su u četvrtak 9.6.2022 .Grad Tuzlu i sastali se sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminim Imamovićem i predsjednicim Gradskog vijeća, Natašom Perić .Ovo je ujedno i oproštajna posjeta ambasadora Fielda Tuzlom.
Sve stranačke parlamentarne grupe britanskog parlamenta predvođeni sa sa Bob Hewartom, u delegaciji su bili članovi parlamenta Martin Wickers, Fleur Anderson,Karen Anne Bradle, Jackil Doyle Pric, Toni Lloya, Alan Smit i David Doogan.
Gradonačelnik Imamović i predsjednica Perić su poželjeli dobrodošlicu članovima Parlamenta, te se zahvalili Vladi i Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva  na svemu što čine na međunarodnom planu kako bi se sačuvao teritorijalni integritet države BiH, kao i osnov za očuvanje temeljnih ljudskih prava i slobode svih građana, privredni i ekonomski razvoj i zaustavio odlazak mladih iz BiH.
Posebno zahvalu dugujemo ambasadoru Fieldu koji se tokom četverogodišnjeg mandata pokazao kao  veliki prijatelj BiH i bio je jedan od največih promotor naše zemlje u vropi i svijetu, istakli su Imamović i Perić.
Članovi britanskog parlamenta su se zanimali za stavove gradonačelnika i  predsjednice  Gradskog vijeća  o aktuuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i Evropi .Svi građani bez obzira na nacionalnu i teritorijalnu pripadnost su jednako zabrinuti i svjesni da samo pojedine političke elite imaju koristi od političke krize .Korupcija u našem društvu ima veliki problem i treba ohrabriti pravosudne organe da se uhvate u koštac sa ovim problemom.Ohrabreni smo sa odlukom o finansiranju opčinskih izbora koju je nametnuo Visoki predstavnih Cristian Schmidt , jer se njime onemogućene ucjene i blokade od strane pojedinih poltičkih subjekata, rekao je gradonačelnik Imamović.
Članovi britanskog parlamenta su govorili o značajnom interesu za situaciju u BiH , te ponovili posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i prosperiteta građana naše zemlje ističući važnost provođenja reformskih procesa u BiH , posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije i vladavine prava.
Duška REBIĆ