Članovi automafije tajno praćeni: Koriste specijalno vozilo, u Sarajevo dolaze naoružani i maskirani

Ovo su samo neka od operativnih saznanja koje su bh. policijske agencije zadokumentovale tokom rada na predmetu “Volan” koji predstavlja najopsežniju optužnicu za organizirani kriminal u vezi s krađama automobila, krijumčarenjem i daljnjom prodajom, izmjenom identifikacionih oznaka, iznuđivanjem otkupa ili rastavljanjem u dijelove za daljnju prodaju, uglavnom skupocjenih motornih vozila, ukradenih od građana u Kantonu Sarajevo, Istočnom Sarajevu i drugim krajevima BiH.

Dvanaest dana nakon ubistva dvojice sarajevskih policajaca privedeno je više od 80 osoba, koji su saslušani, a njihove izjave dokumentovane. Srećku Trifkoviću, osumnjičenom koji se može dovesti u vezu sa ubistvima policajaca određen je jednomjesečni pritvor, a u sinoćnjoj akciji na području Rogatice, koja se za sada direktno ne povezuje sa likvidacijom službenika MUP-a KS, uhapšene su tri osobe, od kojih je samo Slaven Dakić predat u nadležnost Tužilaštva KS jer se tereti za krivično djelo teške krađe.

Tajno praćenje i snimanje

I Srećko Trifković i Slaven Dakić, ranije su optuženi kao dio 27-člane organizovane kriminalne grupe koja se bavila krađom automobila na području BiH. Trifkoviću je određena mjera kućnog pritvora, a Dakić je na slobodi, ali su ponovo privedeni zbog istih ili sličnih krivičnih djela.

Prema nalogu Tužilaštva BiH, Granična policija BiH je s drugim policijskim agencijama učestvovala u realizaciji Operativne akcije “Volan“. Pripadnici Granične policije BiH 2015. i 2016. godine angažirani su na provođenju posebnih istražnih radnji kao što su tajno praćenja i tehničko snimanje.

“Granična policija BiH je Tužilaštvu BiH na raspolaganje dala posebno formiran tim policijskih službenika i izdvojila značajne materijalno-tehničke kapacitete (između ostalog i specijalističku opremu za tajno praćenje). Zbog složenosti izvršenja radnji i opasnosti kriminalnih grupa rad na predmetu zahtjevao je izuzetnu spremnost i odvažnost službenika koji su radili u saradnji s timom za borbu protiv autokriminala MUP-a Kantona Sarajevo”, rečeno je za Klix.ba u GP BiH na upit povodom hapšenja osoba koje su pred Sudom BiH optužene, a nalaze se na slobodi i ponovo su uhapšene zbog istih krivičnih djela.

Specijalni tim GP BiH zadokumentovao je više organizovanih kriminalnih grupa s područja Hercegovine, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca i Mokrog u izvršenju krađa, prijevoza vozila na skrovita mjesta (tzv. štekove), kao primopredaje i krijumčarenja vozila na područje Republike Srbije.

Krali, rastavljali, prebacivali i spaljivali

Tokom provođenja radnji pripadnici Granične policije BiH imali su uvid u krijumčarske radnje (prekogranični kriminal) koje su po nalogu Tužilaštva BiH snimane i zadokumentovane. Uz navedeno, tim službenika GPBiH otkrio je i locirao mjesta na kojima su rastavljana vozila koja nisu krijumčarena na područje Srbije, već su nakon rastavljanja spaljivana u cilju uništenja tragova.

Tim koji je radio predmet “Volan“ konstatovao je da su grupe koje se bave autokriminalom izuzetno dobro organizirane s podjelom zadataka i uloga u izvršenju krivičnih djela, da se specijaliziraju i dijele prema vrstama vozila (bilo da je riječ o tipu ili marki vozila), da su opremljeni sofisticiranom opremom i alatima, te da u izvršenju krivičnih djela pokazuju izuzetnu odlučnost i ne odustaju čak i kada su otkriveni od građana ili policijskih službenika. Također, dokumentovano je da na područje Sarajeva dolaze naoružani i maskirani fantomkama u specijaliziranom vozilu za brzi bijeg, tzv. borbenjaku.

“Tim Granične policije BiH dao je značajan doprinos u Operativnoj akciji Volan zbog čega je Tužilaštvo BiH pohvalilo rad službenika koji su dokumentovali 20 krivično-pravnih radnji pisanih u optužnici Tužilaštva BiH protiv pripadnika više organiziranih kriminalnih grupa. Sve informacije Granična policija BiH ustupila je Tužilaštvu BiH i drugim policijskim agencijama koje su nastavile rad u predmetu”, kazali su za Klix.ba iz Granične policije BiH.

(klix.ba)