Cijene hrane u 2020. na najvišem nivou u tri godine

Cijene hrane porasle su u decembru sedmi mjesec zaredom, predvođene poskupljenjem mlijeka i mliječnih proizvoda i biljnih ulja, zaključivši 2020. na najvišem nivou u tri godine, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda FAO.

FAO-v indeks koji mjeri promjene cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u decembru 2,2 posto u odnosu na novembru, na prosječnih 107,5 bodova.

U cijeloj prošloj godini indeks je porastao 3,1 posto, uz prosječnu vrijednost od 97,9 bodova. Najviše su u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu porasle cijene biljnih ulja, za 4,7 posto u odnosu na novembar, dosegnuvši najviši nivo od 2012. pod uticajem smanjene opskrbe palminim uljem iz Indonezije nakon naglog povećanja izvoznih carina.

U cijeloj 2020. bile su 19,1 posto više nego u godini ranije. Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda porasle su u decembru 3,2 posto u odnosu na novembar, potaknute snažnom globalnom i internom potražnjom u zapadnoj Evropi, objašnjava FAO.

U 2020. cijene su u prosjeku bile 1,0 posto više nego godinu ranije.

Žitarice su u decembru poskupjele 1,1 posto, odražavajući više cijene pšenice, sirka i riže zbog slabih izgleda za urod u Sjevernoj i Južnoj Americi i Ruskoj Federaciji.

U cijeloj prošloj godini porasle su 6,6 posto.

Cijene mesa porasle su u decembru 1,7 posto, predvođene poskupljenjem mesa peradi pod uticajem pojačane uvozne potražnje na Bliskom istoku i širenjem ptičje gripe u Evropi. Blago je pojefitinila samo svinjetina, pod utjecajem obustave njemačkog izvoza u Aziju nakon pojave afričke svinjske kuge.

U 2020. meso je u prosjeku bilo 4,5 posto jeftinije nego u godini ranije.

Cijene šećera stabilizirale su se u decembru, nakon 3,3-postotnog skoka u novembru  koji su potaknuli pogoršani izgledi za urod šećerne repe i trske u EU, Rusiji i na Tajlandu zbog loših vremenskih uvjeta. U 2020. šećer je u prosjeku poskupio 1,1 posto.