Četiri stvari umjesto jutarnje kafe


Mnogima je kafa nezamjenjiva u jutarnjem razbuđivanju i podizanju energije tokom dana, no kofein često uzrokuje iscrpljujući začarani krug – prvo nas “podigne“, ali par sati nakon toga slijedi “pad“ i potreba za novom dozom kofeina… Iskušajte četiri superjednostavna načina za podizanje energije bez kafe.

1. Žvakaća guma

Istraživanja su pokazala da žvakanje kaugume potiče izlučivanje hormona kortizola koji ujutro povoljno utiče na budnost i koncentraciju. Takođe je ustanovljeno da žvaka donosi veći osjećaj energije i bolje raspoloženje.

2. Šetnja

Fizička aktivnost podstiče srčani ritam, cirkulaciju i metabolizam, a svjež vazduh i prirodna svjetlost pravi su melemi za dobro raspoloženje.

Već će vam kratka, žustra šetnja od 15-20 minuta razbistriti misli i smanjiti osjećaj umora. Znanstvenici su takođe ustanovili da redovna šetnja podstiče kreativnost, te da čak smanjuje želju za slatkišima.

3. Pjevanje

I pjevanje ima  naučnu potvrdu da nas puni energijom. Zapjevate li ujutro dok se tuširate ili spremate za početak novog dana, to će vam dati veći osjećaj energije nego da samo slušate muziku, objašnjavaju naučnici. Ne opterećujte se time koliko imate/nemate sluha, jednostavno pjevajte za svoju dušu…

4. Masaža uha

Prema načelima tradicionalne kineske medicine, masaža uha je odličan način da podstaknete i uravnotežite tok energije u tijelu. Počnite od vrhova ušiju, polako i nježno trljajući palcem s jedne strane uha, a kažipristom s druge strane.

(Zadovoljna.hr)