CEE: Održan kamp za mlade buduće liderke

Predstavnici Centra za ekologiju i energiju Tuzla proteklog vikenda održali su u Sportsko rekreativnom centru Ajdinovići trodnevni edukativni kamp za mlade liderke, učenice srednjih škola u Tuzli. Riječ je o projektu osnaživanja mladih djevojaka od 15 do 18 godina, ekoloških aktivistica i njihovom većem angažmanu na rješavanju problema zagađenja zraka u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

Prvi dan kampa bio je posvećen medijskom i javnom nastupu liderki. Uz usvajanje novih informacija o zagađenju zraka, organizovane su i prezentacije o ovoj temi.

Mlada liderka Jasmina Soljankić, učenica Građevinsko geodetske škole iz Tuzle kaže da je njena generacija veoma ugrožena zagađenjem zraka, posebno u zimskim mjesecima kada bi svoje vrijeme trebali provoditi u zatvorenom prostoru i bez aktivnosti zbog zagađenja. Smatra da su ovakvi projekti i radionice prilika da se pomogne mladim da se više i bolje čuje njihov glas.

Drugog i trećeg dana edukativnog kampa, mlade ekološke liderke radile su na liderstvu i komunikaciji te pripremale, organizovale i održale simulaciju javne tribine o zagađenju zraka. Sve ove aktivnosti dio su pripreme kampanje pod nazivom “Hoćemo da dišemo punim plućima!“.

Džemila Agić-direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla ističe da je cilj osnažiti mlade djevojke da postanu aktivne građanke u društvu i zagovaraju svoja prava. Pravo na zdrav i aktivan život, osnovno je ljudsko pravo i mladi imaju pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog zagađenja zraka i pozovu nadležne na odgovornost. Direktorica Agić dalje navodi da su sa projektom počeli u martu prošle godine, te da su za mlade liderke organizovali 5 edukativnih interaktivnih radionica o vještinama liderstva, ravnopravnosti spolova, javnom i medijskom istupanju, a kroz sve aktivnosti je bila zastupljena i tema o zagađenju zraka.

Također, ove aktivnosti su i veoma važna edukacija djevojaka da steknu samopouzdanje i postanu uspješne komunikatorke, da na konkretnim primjerima zagovaraju svoja prava, te da svojim djelovanjem stvore osnove za dobijanje liderske pozicije u budućnosti i da pozitivno djeluju na ostale žene u društvu.

Značaj osnaživanja žena, posebno mladih djevojaka u BIH, prepoznala je i Vlada Sjedninjenih američkih država, pa je ove aktivnosti Centra za ekologiju i energiju Tuzla podržala finansijski kroz projekat “Želim biti liderka“.
Mlade, ekološke liderke će u januaru i februaru 2018. godine provesti kampanju “Hoćemo da dišemo punim plućima!“. Biće organizovane mirne šetnje upozorenja zbog zagađenja zraka, edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama u općinama Tuzlanskog kantona, te na kraju će biti organizovane press konferencija i javna tribina na ovu temu.

(V.Rizvić/zivinice.ba)