Čaj od koprive dragocjen za zdravlje

Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i ljekovitim materijama. Ova biljka je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline, pa se smatra prirodnim multivitaminom koji pogoduje cijelom tijelu i jača imunitet.

List koprive može da olakša reumatske tegobe i znatno umanji bol pri kretanju. Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik, jer može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline.

Takođe, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Njemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protivupalni efekat. Kopriva djeluje protiv dijareje i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za ali i preventivno kod stavranja kamena u bubregu.

Pokazalo se i da čaj od koprive može da snizi nivo šećera u krvi, pa se često preporučuje dijabetičarima. Takođe, snabdijeva tijelo gvožđem, pa povoljno djeluje na osobe koje pate od anemije.

U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za liječenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

Branje koprive

Za jelo služe prokuvani listovi i vrhovi mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a katkad se mogu ponovo naći u jesenjim mjesecima. Nježni vrhovi biljke sa četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mjestu gdje je stabljika još mekana. Korijen se bere u jesen i proleće, a potom koristi svjež ili se suši.

Za pripremu čaja od koprive potrebno vam je 250 ml vode i dvije kašičice listova koprive. Svježi ili sušeni list koprive prelijte vrelom vodom, ostavite poklopljeno da stoji deset minuta pa procijedite. Popijte šoljicu svakog dana kod reumatskih bolova, umora, malokrvnosti i izostanka apetita.

(Stil.Kurir.rs)