Brzo i jednostavno provjerite da li ste hakovani

Lični podaci i brojevi telefona više od 533 miliona korisnika Facebooka prije nekoliko dana objavljeni su na jednom forumu, a radi se o ličnim podacima korisnika iz 106 zemalja.

Objavljeni podaci uključuju telefonske brojeve, Facebookov ID, puna imena, lokacije, rođendane, biografije, a u nekim slučajevima i mail adrese. Portparol Facebooka kazao je da je moguće da se to dogodilo zbog problema koji je kompanija imala 2019. godine.

Stručnjak za cyber kriminal Alon Gal, koji je prvi otkrio što se dogodilo još u januaru, istakao je da bi podatke mogli iskoristiti cyber kriminalci koji se koriste ličnim podacima ljudi prilikom prevara koje čine.

Svi korisnici interneta uvijek moraju biti svjesni da apsolutna sigurnost na mreži ne postoji. Brojni su načini na koji bi hakeri mogli probiti zaštitu i dokopati se vaših podataka – pronalaskom nekog sigurnog propusta u društvenoj mreži ili servisu, prevarama kojima mogu ukrasti šifru samim korisnicima itd.

Problemi pristupa ličnim podacima posebno su veliki i osjetljivi kada je u pitanju Facebook, kojem su mnogi korisnici odali svoje najveće tajne te koji skriva brojne lične podatke, fotografije i intimnu komunikaciju.

Ukoliko sumnjate (provjerite i ako ne sumnjate) da su vaši računi hakovani, to možete lako uraditi uz pomoć servisa HaveIBeenPwned.com

Riječ o servisu putem kojeg možete provjeriti da li su se vaši podaci, odnosno podaci povezani s vašim mailom kojim se prijavljujete na druge servise i društvene mreže, pojavili u hakerskim bazama podataka.

Kada posjetite taj servis i upišete svoj mail koji koristite za prijavu na Facebook – čak i ako vam se tu ne pokaže da su vaši podaci s Fejsa procurili na internetu, na toj stranici možete saznati jesu li oni procurili pri nekim ranijim hakerskim napadima na npr. LinkedIn, Tumblr, Dropbox ili na nekim od aplikacija koje ste koristitili.

U nekim slučajevima su pri hakerskim napadima procurile i lozinke tako da, ako se za vaš mail pojavi da ste hanovani, odnosno ako vam stranica pocrveni i na njoj bude pisalo “pawned”, svakako se savjetuje da promijenite lozinke na tim servisima, a sigurnosni stručnjaci savjetuju i da se lozinke povremeno mijenjaju.

Takođe, pored promjena lozinki i korištenja komplikovanih lozinki, od velike je važnosti da za različite servise ne koriste iste lozinke jer bi hakeri tako, ako se dokopaju lozinke s jedne stranice, s istim podacima mogli pristupiti i vašim privatnim podacima na brojnim drugim stranicama i servisima.