Britanski scenarist kraljicu nazvao seljankom ograničene inteligencije

Autor serije “Crown”, Netflixove dosad najskuplje tv produkcije o šest desetljeća vladavine aktuelne britanske kraljice, Peter Morgan Elizabetu II je u intervjuu za Sunday Times nazvao ženom “ograničene inteligencije”.

Dodao je i da je kraljevska porodica “jedna poremećena institucija”.

Morgan je za časopis priznao da ne bi povjerovao da mu je ranije neko kazao kako će pisati scenarij za serije o Elizabeti II.

“Ne bi mi palo na pamet da se može još išta reći o toj seljanki ograničene inteligencije, koja bi puno radije brinula o svojim psima i uzgoju konja nego obavljala dužnosti monarha”, rekao je.

Morgan, kojega opisuju kao zagriženog republikanca, kaže i da je impresioniran kraljičinom sposobnošću opstanka bez obzira na “katastrofalne pogreške”, za razliku od parlamentarnih zastupnika koje su pogrešne odluke stajale karijere.

Članove kraljevske porodice u intervjuu je nazvao “parazitima ili virusima koji mutiraju”.

“Pogledajte samo koliko je premijera otpremila u lijesovima”, nakon što su dobro ‘izblamirali’, a “ona je još na tronu, nadživjela ih je. Riječ je o jednoj poremećenoj instituciji i potpuno suludom sistemu, no možda im upravo on omogućuje da idu naprijed”.

Peter Morgan je privatni život dugovječne poglavarice otkrio u filmu “Kraljica” iz 2006. u režimi Stephena Frearsa, a potom i na pozorišnim daskama West Enda. Za ulogu Elizabete II u spomenutom je filmu Oskarom nagrađena slavna britanska glumica Hellen Mirren.

Dok se taj film bavio Elizabetom u zreloj životnoj dobi, radnja serije “Kruna” prati život mlade princeze koja se udaje za Philipa Mountbattena u turbulentnim vremenima nakon Drugoga svjetskog rata.

Elizabetu II u seriji utjelovljuje Claire Foy, koja je u BBC-jevoj mini-seriji “Wolf Hall” iz 2015. glumila drugu britansku kraljicu Anne Boleyn.

Morgan je u svakoj sezoni serije “Kruna” planirao prikazati desetogodišnje razdoblje kraljičine vladavine, a priča počinje zamršenim preuzimanjem trona nakon smrti kralja Georgea VI pod nadzorom tadašnjeg premijera Winstona Churchilla.

U trećoj i četvrtoj sezoni serije kraljicu će glumiti Olivia Colman. Druga sezona serije na Netflixu se počinje prikazivati 8. decembra, a četvrta će se emitirati tokom 2019. godine.