Britanski IHS će birati firmu za istraživanje nafte u BiH

Kompanija za međunarodni konsalting u oblasti energetike IHS iz Velike Britanije, poslala je ponudu na javni poziv Vlade FBiH u kojoj su izrazili interes za pružanje konsultantskih usluga u postupku pregovora za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH.

Drugim riječima, zadatak IHS-a, ako dobije posao, bit će da pomogne Vladi FBiH da izabere kompaniju koja će vršiti istraživanja i eventualno eksploataciju nafte.

Begajeta Habota iz Vladine komisije koja učestvuje u odabiru međunarodnog konsultanta potvrdila je ovu informaciju.

IHS je zastupao brojne kompanije i vlade, a bio je angažovan i u Hrvatskoj u izradi tendera za javno nadmetanje za istraživanje nafte.

Habota tvrdi da je javni poziv za posao vrijedan 1,5 miliona KM okončan 28. decembra, i da je jedino britanska kompanija IHS poslala urednu prijavu, dok je druga firma zakasnila.

”IHS je velika konsultantska kuća i želi sarađivati s Vladom. Mi ćemo naredne sedmice pregledati dokumentaciju. Zakonski, nema prepreka da jedna firma dobije posao, ali Vlada će dati posljednju riječ”, kaže Habota.

Stručni međunarodni konsultant Vladi FBiH treba izraditi tendersku dokumentaciju te pripremiti i provesti javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH, ali i pregovarati s potencijalnim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljniji ugovor.

Interes za istraživanje nafte, podsjećamo, u pismu namjere pokazao je francuski naftni gigant ‘Total’, koji je najavio da bi u istraživanje nafte na području FBiH uložio milijardu dolara, a pisma namjere poslale su i naftne kompanije ‘Key Petroulem’ iz Australije te ‘Spectrum’ iz Velike Britanije.

Nedavno su predstavnici ‘Shella’ ponovo pokazali interes za ovaj posao, ali se nisu pojavili na sastanku u Vladi. Prije dodjele posla potrebno je da stručni konsultant pripremi svu dokumentaciju kako bi najbolja firma dobila posao, a ujedno i Vlada FBiH profitirala.

(Nezavisni.ba)