Brčko: Zvao ga dedom, a osumnjičen da ga je oteo i ubio

Tijelo Brčaka Fetije Mihmića (80), čiji je nestanak bio prijavljen dan ranije, pronađeno je u utorak u selu Jagodnjak, a za njegovu otmicu i ubistvo osumnjičen je Aladin Biser (38), prijatelj s kojim je godinama svako jutro pio kafu i čak ga zvao “dedo moj”.

Porodica je prijavila nestanak kada se starac, koji je uz posredstvo osumnjičenog navodno trebalo da se nađe s geometrom u vezi s parcelom, nije vratio, a pronađeno je njegovo vozilo.

Narednog dana policiji je prijavljeno da je nađeno tijelo muškarca, za kojeg je utvrđeno da je Mihmić, a istragom je policija došla do saznanja da ga je oteo Aladin Biser, koji je i uhapšen, dok su daljom istragom prikupljeni dokazi koji ukazuju da ga je i ubio.

Kako prenose mediji, navodno je osumnjičeni u policiji pritisnut dokazima priznao da je Mihmića udario u glavu i bacio u šumu.

Sumnja se da je motiv zločina koristoljublje, jer se osumnjičeni godinama družio s ubijenim Mihmićem, a posljednjih godina su svako jutro zajedno pili kafu.

Kako saznajemo, Biser je s roditeljima živio u blizini Mihmićeve kuće. Navodno je ubijeni starac kupio zemljište, koje je htio da prevede, a pošto je Biser radio u pisarnici Suda, uz njegovu pomoć htio je da ubrza taj postupak. Takođe navodno starac mu je i davao novac, za koji mu je osumnjičeni objašnjavao da ga daje geometru kako bi izašao na lice mjesta i uradio što je potrebno.

Prema nezvaničnim informacijama, starac mu je toliko vjerovao i da mu je dao punomoć na hiljade maraka.

Kobnog dana Mihmić je porodici rekao da ide s Biserom na kafu, a nakon toga trebalo je navodno i geometar da dođe. Međutim, kada se nije vratio posumnjali su da mu se nešto desilo, a i priča osumnjičenog, koji je rekao da ga je zvao i da mu je nedostupan, bila im je sumnjiva.

Uporno je tvrdio porodici da nema nikakve veze s nestankom starca.

Kada su našli Mihmićevo vozilo porodica je alarmirala policiju te je nažalost ubrzo pronađeno i njegovo tijelo.

Policija je uhapsila osumnjičenog, a pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH nastavlja intenzivne istražne radnje na dokumentovanju svih činjenica i dokaza u vezi s Mihmićevom smrti.