Bračni par iz Srebrenika optužen za šverc cigareta i duhana

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bračnog para Željka (56) i Stane (55) Stanković iz Srebrenika koja ih tereti da su nezakonito stavljali u promet veću količinu duvana i duhanskih prerađevina koje nisu bile obilježene akciznim markicama BiH.

Optužnica tereti supružnike da su od januara do 7. jula prošle godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi i izbjegavanja plaćanja akciza, nezakonito stavili u promet veću količinu akcizne robe – duhana, duhanskih prerađevina i cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, oni su u ovom periodu nabavili 1.215 kilograma rezanog duvana od njima poznatih lica, a potom su ga u više navrata prodavali kupcima po većoj cijeni.

Nakon nabavke, duhan i duhanske prerađevine stavljali su u prodaju u Brčkom, te na taj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu BiH, kao i građanima plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje su koristili optuženi, pronađena je i zaplijenjena veća količina cigareta i duhana bez odgovarajući kontrolnih i nadzornih markica BiH.