Bosna i Hercegovina uvozi 11 puta više sira nego što ga izvozi

USAID/Sweden FARMA II projekat i Bingo City Centar Tuzla u okviru mjeseca zdrave hrane u subotu organizuju prodajnu promociju domaćih proizvoda.

Posjetiocima će se predstaviti 17 proizvođača sira, meda, te voća i povrća iz cijele Bosne i Hercegovine. Proizvođači će skrenuti pažnju na činjenicu da u kategoriji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda naša zemlja bilježi deficit veći od dvije milijarde KM, te će promovirati slogan „Pojedimo deficit!“, apelujući na potrošače da daju šansu ukusnim domaćim proizvodima.

U periodu od 12.00 do 19.00 sati izlagači će organizovati degustaciju sireva iz svih krajeva BiH, uključujući i nekoliko sireva koji su posljednjih godina osvojili nagrade na Balkan Cheese Festivalu u Beogradu. Uprkos odličnom kvalitetu naših sireva, Bosna i Hercegovina uvozi 11 puta više sira nego što ga izvozi, a pogotovo je nevjerovatan podatak da smo prošle godine uvezli i više od sedam miliona KM svježeg (mladog) sira.

Skrenuće se pažnja i na pitanje kvaliteta uvoznog meda, jer zabrinjava podatak da je od 270 tona meda koji je uvezen u našu zemlju prošle godine, više od 70 tona ušlo po cijeni od oko pet KM po kilogramu. Istovremeno, prosječna izvozna cijena našeg meda iznosila je oko 16 KM.

Ipak, u prvom planu na ovoj promociji biće uživanje u kvalitetnim i ukusnim bh. proizvodima, a većinu artikala posjetioci će moći kupiti po promotivnim cijenama, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

(Nezavisni.ba)