Borba za bosanski jezik: U centru Nova Kasaba u narednoj školskoj godini 120 djece

Koordinatorica za instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi, volonterka Nihada Čolić, izjavila je da će u novoj školskoj godini 120 djece pohađati nastavu u Edukativnom centru te da su pripreme u toku.

Roditelji đaka bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja već četiri godine zbog nemogućnosti izučavanja bosanskog jezika vode sudski proces protiv Osnovne škole ”Petar Kočić” iz Kravice, a njihova djeca pohađaju nastavu u Edukativnom centru u Novoj Kasabi.

”Svakodnevno pristižu zahtjevi roditelja za prelazak djece u Edukativni centar, jer su svjesni da se bosanski jezik ukida na teritoriji Republike Srpske te negira njihov identitet”, ističe Čolić.

Dodaje, međutim, da su ograničeni s prostorom te da se trenutno bave pripremama za narednu školsku godinu.

Pripreme podrazumijevaju iznalaženje rješenja za angažman 16 nastavnika koji dolaze iz Sarajeva te Čolić najavljuje da će u saradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica iznaći rješenje za prijavu ovih nastavnika, a da će Vlada Kantona Sarajevo izdavati određena sredstva za njihove naknade.

”Ako želimo BiH u kojoj će se poštovati Konvencija o ljudskim pravima, onda će se i političari, ali i mi morati izboriti da djeca u Republici Srpskoj pohađaju nastavu na bosanskom jeziku”, zaključila je Čolić.

Predstavnik Savjeta roditelja djece iz Konjević-Polja Muhizin Omerović kaže da je u Edukativnom centru u Novoj Kasabi 118-ero djece završilo prethodnu školsku godinu.

Još jednom je poručio da, iako nema naznaka da će djeca u redovnom obrazovnom sistemu u RS izučavati nastavu na bosanskom jeziku, neće odustati od borbe za njihova prava.

Roditelji i đaci bošnjačke nacionalnosti su krajem 2013. i početkom 2014. godine gotovo četiri mjeseca boravili u šatorskom naselju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, bezuspješno tražeći svoja prava.

(Fena)