BKC:Raznim sadržajima obilježili godišnjicu Gradske biblioteke

Lijep kulturni događaj juče je upriličen u Bosanskom kulturnom centru.Gradska bibilioteka svečano je obilježila svoj 69. rođendan, a to je dan kada je upisana prva knjiga u evidenciji ove kulturne ustanove, istakla je moderatorka Enisa Osmanović.

Povodom rođendana Gradske biblioteke promovisana je knjiga Živiničanke mr.Anise Pašić, pod nazivom “Zizi i Lola otkrivaju svijet”.Anisa je u Tuzli završila studij na Filozofskom fakultetu, odsjek Bosanski jezik i književnost, zaposlila se u Goraždu, a posljednjih 7 godina sa svojom obitelji živi u Švedskoj.

O svojoj knjizi mr.Anisa Pašić je velikom broju prisutnih knjigoljubaca rekla:

“BKC, u čijem sastavu djeluje Gradska biblioteka, raspisala je konkurs za dječiju priču, te sam se odlučila da i ja uzmem učešće.Na konkursu sam veoma dobro ocjenjena, te je uslijedilo štampanje knjige.To je priča o dva mala kameleona, koja tokom odrastanja upadaju u razne zgode i nezgode, a to je sve ono na šta djeca nailaze i kako sada prevazići sve te teškoće.Družeći se i igrajući se upoznaju nas sa svijetom životinja, granicama gdje se spajaju ili razdvajaju svijet odraslih i svijet djece, uče nas o prijateljstvu, o astrologiji, o tome šta znači biti razdvojen od porodice, a šta biti u zatočeništvu i mnoge druge stvari.Naravno, nemam namjeru sve kazati jer tu su knjige koje vam toplo preporučujem da pročitate”, rekla je mr.Anisa Pašić.

Promotorica Amra Mujezinović je takođe govorila o ovom izdavačkom projektu i štampanju knjige “Zizi i Lola otkrivaju svijet”:

“Drago nam je svima u Bosanskom kulturnom centru što smo imali priliku proširiti svoju djelatnost, ne samo čitati knjige, već ih i stvarati, a upravo to se dogodilo na konkursu koji smo pokrenuli i što ja baš naša Živiničanka uspjela pobijediti, tj.napisati jedan lijep roman, koji opisuje razne avanture, uče svijet koji ih okružuje i u kojem odrastaju.Ono što je svakako za pohvaliti jeste i to što na kraju knjige postoji radna sveska gdje djeca odgovaraju na razna pitanja”.

Tokom obilježavanja jubileja 79 godina od osnivanja Gradske biblioteke dodjeljeno je priznanje,diploma, najaktivijem čitaocu, a to je Hazim Kadić iz Priluka.

“Zahvaljujem se BKC i Gradskoj biblioteci Živinice na dodjeli nagrade.Pročitao sam tokom prošle godine 85 knjiga raznih sadržaja, jer me sve to zanima.Preporučujem svim, posebno mlađoj populaciji, da čita knjige Gradske biblioteke, jer, knjiga je najboji prijatelj”, rekao je Kadić.

Današnje obilježavanje 79.godišnjice Gradske biblioteke uljapšao je nastup mlade violinistice Dženite Čičkušić, te dramska izvedba danas promovisane knjige, koju su pripremili polaznici Škole glume voditeljice Lejle Redžić.Vrijedna pažnje bila je i likovna radionica, gdje su mladi stvarali svoja nova likovna djela u raznim tehnikama.

(Š.G.)