BiH: Za sedam mjeseci nestalo 10.387 ličnih dokumenata

Za sedam mjeseci ove godine bh. građani su izgubili ili im je ukradeno 10.387 ličnih dokumenata na prostoru BiH i 596 pasoša u inostranstvu, informacije su IDDEEA i Ministarstva spoljnih poslova BiH (MSP BiH).

“U RS građani su od početka 2018. godine podnijeli 4.001 prijavu o gubitku ili krađi ličnih dokumenata, u FBiH 6.072, a u Brčko distriktu 314”, rekli su u IDDEEA.

Dodaju da su građani 2017. godine ostali bez 14.341 ličnog dokumenta, od toga 5.468 u RS, 8.404 u FBiH i 469 u distriktu Brčko.

“Državljani BiH su prošle godine podnijeli 9.172 prijave za izgubljenu ličnu kartu, 3.314 za izgubljen pasoš i 1.855 prijava za izgubljenu ili ukradenu vozačku dozvolu”, rekao je Goran Rakić, šef Kabineta direktora IDDEEA.

Rakić dodaje da su za sedam mjeseci 2018. godine podnesene 6.592 prijave za ličnu kartu, 2.381 prijava za izgubljen ili ukraden pasoš i 1.414 prijava za vozačku dozvolu.

U entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova kažu da ako je neko izgubio lični dokument, mora u što kraćem roku o gubitku ili krađi dokumenta obavijestiti najbližu policijsku stanicu, pišu Nezavisne.com.

Ističu da ako neko izgubi putnu ispravu ili mu je ukradena u inostranstvu, dužan je gubitak prijaviti u najbližu policijsku stanicu, a zatim s potvrdom policijske stanice o gubitku obavijestiti diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH (DKP BiH).

“DKP BiH, ako je izdao izgubljeni pasoš, evidentira nestanak istog u centralnoj evidenciji izdatih putnih isprava i izdaje duplikat pasoša ili, ako je putnu ispravu izdao drugi DKP ili je ista izdata u BiH, hitno šalje prijavu nestanka nadležnim organima koji su izdali ispravu. Nakon evidentiranja nestanka pasoša stranka podnosi zahtjev za izdavanje novog pasoša ili putnog lista”, rekli su u MSP BiH.

Dodaju da se putni list izdaje državljanima BiH koji borave u inostranstvu bez pasoša, da bi se u što kraćem roku mogli vratiti nazad u BiH, a cijena putne isprave je 27 eura.

Vađenje novih dokumenata u BiH, nakon gubitka starih, plaća se 15 KM više nego kada se vade prvi put.

“Petnaest KM se plaća taksa da se dokument proglasi nevažećim, nakon toga lična karta se plaća uobičajenih 15 KM, pasoš 50 KM, a vozačka dozvola 60 KM”, rekli su u MUP-u RS.

Cijena vađenja pasoša u DKP BiH je 129 eura.

“Taksa za izdavanje novog pasoša u inostranstvu iznosi 129 eura i ista je u svim DKP-ima BiH. Ako se pasoš dostavlja poštom, posebno se plaćaju troškovi preporučene pošte”, rekli su u MSP BiH.

(bosanski.com)