BiH planira ‘izvoz’ novih 6.000 radnika

Odliv radne snage iz BiH može se očekivati i u idućoj godini, a prema prvim procjenama, samo u dvije zemlje planirano je da budu upućeno skoro 6.000 radnika.

Nastavak zapošljavanja u zemljama sa kojima BiH ima zaključen sporazum i prednacrt plana rada za 2018. godinu uradila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH. U ovoj agenciji očekuju da će posredovati u pronalasku posla za 4.800 osoba u Sloveniji i 900 u Njemačkoj.

”Ovaj dokument uskoro će biti u formi nacrta, a na kraju zeleno svjetlo daje Vijeće ministara BiH. Kao i proteklih godina, planirali smo odliv radne snage skoro na istom nivou”,  kazali su u Agenciji za rad i zapošljavanje.

U Sloveniju je samo u prvom kvartalu ove godine otišlo i zaposlilo se 1.509 radnika, a u Njemačkoj zaključno sa junom 417. U ove dvije zemlje je do sada posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje posao dobilo čak 14.613 osoba iz BiH. Platu u Sloveniji zarađuje 11.495, a u Njemačkoj 3.118 osoba iz BiH.

Poslodavci su putem seminara i analiza nastojali da ukažu vlastima na problem odliva radne snage i opasnost da će ostati bez kvalifikovanih radnika bez obzira na visoku stopu nezaposlenosti.

”Jasno smo im predočili šta nas čeka kroz nekoliko godina ako bude nastavljen ovaj tempo odlaska radne snage. Ne možemo u potpunosti spriječiti odlazak radnika, ali moramo krenuti u susret pronalasku rješenja za ovaj problem, a ne sjediti skršenih ruku. Odlaska će biti uvijek, ali zbog prekomjernog odliva naših građana u inostranstvo poslodavce čeka teška sudbina, jer se mnogi već sada suočavaju sa nedostatkom određenog kadra”,  kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

On smatra da bi Agencija za rad i zapošljavanje BiH više trebalo da se posveti pronalasku posla nezaposlenima na domaćem umjesto na inostranom tržištu.

”Sve institucije bi trebalo da se uključe zajedno sa poslodavcima i sindikatima u stvaranje što boljeg poslovnog ambijenta. Na taj način natjerali bi i poslodavce da ozakone svoje poslovanje na domaćem tržištu, smanje sivu ekonomiju i učine sve da bude povećana produktivnost kako bi samim tim došlo i do rasta plata. Na taj način ljudi bi ostajali. Ovako mi im pomažemo samo da bježe u inostranstvo. To nikako nije logično”, rekao je Škrebić.

Poslodavci su, prema njegovim riječima, iznijeli i rješenja za problem.

”Treba što prije iznaći mogućnosti da dođe do smanjenja oporezivanja rada, a da za tu stopu za koju bi bile smanjene stopa poreza i doprinosa porastu plate”, naveo je Škrebić.

Poslodavci ističu da, umjesto razvoja domaćeg poslovnog ambijenta, političari doprinose odlasku radne snage, jer stvaraju nestabilnu situaciju u zemlji.

”Od njih stalno slušamo pominjanje rata i zveckanje oružjem. To nikuda ne vodi. Zbog toga mnoge porodice žele da odvedu djecu iz zemlje. Mnogi i ne odlaze zbog većih plata, već zbog nestabilne političke situacije koja svakodnevno potresa zemlju”, naveo je Škrebić.

BiH pored sporazuma o zapošljavanju radnika u Sloveniji i medicinara u Njemačkoj ima sklopljen ugovor o zapošljavanju i sa Srbijom. Od polovine prošle godine aktivan je i sporazum o zapošljavanju stanovništva iz BiH u Kataru.

(Akta.ba)