BiH bi se mogla suočiti sa najvećom krizom od devedesetih godina

Opstrukcije i poltička sabotaža postale su uobičajene u Bosni i Hercegovini, navedeno je, između ostalog, u analizi uglednog američkog časopisa Politico.

Analitičari ovog časopisa navode da vrijeme ističe za BiH i njene građane, jer zemlja mora reformisati svoj izborni sistem.

“Ukoliko političari u BiH ne učine ništa, i ukoliko u cijelu priču ne uskoče Evropska unija i SAD, BiH i regija zapadnog Balkana suočit će se sa najvećom krizom još od sredine devedestih godina prošlog stoljeća”, navodi Politico.

Najviše pritužbi na postojeći Izborni zakon dolazi od političara iz reda hrvatskog naroda, a analitičari Politica podsjećaju da ni nakon osam godina od presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”, BiH još uvijek nije učinila ništa kako bi obezbjedila jednaka prava svim svojim građanima.

“BiH je u protekle dvije decenije jedva uspjela u tome da se ne ostvare crna predviđanja o njenoj budućnosti, odnosno raspadu zemlje i nastavku konflikta koji je uništio zemlju devedesetih godina”, istaknuto je u analizi ovog časopisa.

Dodaje se da su EU političari isfrustrirani nemogućnošću bh. političara da donesu najjednostavnije moguće odluke za dobrobit građana BiH.

“Tim prije što je EU uložila mnogo vremena i sredstava u BiH kako bi tu zemlju usmjerila ka svojim okvirima. I građani BiH su itekako isfrustrirani, jer susjedne zemlje napreduju ka EU, a političari u BiH ne mogu da se dogovore ni oko jednostavnih odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije”, piše Politico.

(Fokus.ba)