Bh. košarkaši u ponedjeljak protiv Bugarske

Nakon utakmice 5. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u košarci održana je i konferencija za medije reprezentacije BiH.

Zmajevi su poraženi od Češke u Pardubicama sa 93:81, a javnosti se obratio selektor Adis Bećiragić, koji je večeras debitovao na klupi nacionalnog tima.

“Bila je ovo teška utakmica za oba tima, koja su imala veliku želju da ostvare pobjedu. Ako pogledate statistiku, ona pokazuje da smo imali loš procenat šuta, ali mislim da je glavni uzrok tome što smo imali samo pet dana za pripremu ove utakmice. Igrači nisu neko vrijeme trenirali nakon završetka sezone, a kad smo počeli pripreme nismo mogli pronaći taj ritam“, rekao je Bećiragić i dodao:

“U drugom poluvremenu smo zaigrali nešto bolje, ali Češka je promijenila ritam utakmice sjajnim ofanzivnim skokom. Čestitam protivniku, ali i mojim momcima zbog teške utakmice u kojoj su pokazali veliku želju.”

Potom je istakao i da je ekipa pravila neke košarkaške greške koje ne smiju da se dese.

“Očigledno je razlika bila u fizičkoj pripremljenosti i u tome je bila osnova. Imali su daleko bolji procenat šuta. Znali smo da su dobri šuteri, ali mi smo morali bolje da šutiramo jer smo imali dobre pozicije. Pravili smo neke košarkaške greške koje ne smiju da se dese i nadam se da ćemo to što prije riješiti. Možemo mnogo da napredujemo, posebno u napadu. Nadam se da ćemo se odmoriti i spremiti za meč s Bugarskom. Pozivam navijače da dođu u Skenderiju i podrže nas jer ovi momci to zaslužuju”, zaključio je Bećiragić.

Na konferenciji za medije obratio se i američki playmaker John Roberson.

Roberson je bio ponajbolji u redovima Zmajeva, a meč je okončao sa 16 poena.

“Dali smo sve od sebe i odigrali najbolje što možemo u ovom trenutku. Napravili smo dobar posao zajedno, iako nismo imali mnogo vremena za pripremu. Imali smo lošu šutersku noć, a Češka je šutirala dobro i ima dobre igrače. Mogli smo biti bolji defanzivno i trebamo to popraviti i spremiti se za Bugarsku”, rekao je Roberson i najavio meč s Bugarskom u ponedjeljak:

“Borit ćemo se i ostati zajedno. To je ono što radimo sve vrijeme. Moramo analizirati ovu utakmicu i vidjeti šta možemo unaprijediti. Moramo se popraviti.”

Duel s Bugarskom na rasporedu je u ponedjeljak u dvorani Mirza Delibašić.