Behram-begova medresa u Tuzli već 15. godina realizuje projekat “Dan porodičnih vrijednosti”

Svakome od nas porodica bi trebala biti sigurno utočište, mjesto gdje ćemo se osjećati voljeno i prihvaćeno onakvima kakvi zaista i jesmo. Značaj porodice i koliko nam je bitna ogleda se upravo danas kada je vrijeme novih tehnologija, kada preovladavaju mnogi sukobi i kada među ljudima postoji veliki jaz i nepovjerenje.

Upravo zbog toga, kako bi se očuvale porodične vrijednosti, Behram-begova medresa već 15. godina realizuje projekat pod nazivom “Dani porodičnih vrijednosti”, a ove godine manifestacija je održana u skromnijem formatu nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

“Dakle, izbjegli smo neke uobičajene dijelove u programima, nemamo ovaj put raspisane konkurse, ali nadamo se da je program sadržajan. Motiviran je činjenicom da su nam nedostajala druženja, okupljanja prijateljska, rodbinska, u protekle dvije godine, tako da je većina programa jedno bosansko sijelo sa svim elementima i onog tradicionalnog i našeg prirodnog druženja”, kazala je Merzija Kasumović, profesorica u Behram-begovoj medresi

Iako je ova manifestacija tradicija Behram-begove medrese, u prethodne dvije godine zbog pandemije korona virusa nije bila obilježena na pravi način. Ove godine prigodnim programom, učenjem ilahija i kasida, raznim pričama i anegdotama, te prodajnom izložbom učeničkih radova, manifestacija je posvećeno dolasku najodabranijeg mjeseca u godini, a to je Ramazan, a sam kraj programa zapravo će biti ulazak u ovaj sveti mjesec.

“Nadam se da će svi gosti biti ispunjeni, jer mi koji radimo na programu se zaželjeli ovakvog programa i okupljanja. Nadamo se da svojim radom uspjevamo očuvati one tradicionalne vrijednosti koje su zaista važne u životu čovjeka”, navodi Kasumović.

Svake godine učenici Behram-begove medrese u Tuzli, odrađuju volonterski angažman u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju, te su učenici Zavoda bili gosti današnje manifestacije. Današnjim učešćem djece sa smetnjama u razvoju u horskom pjevanju naglasio se osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici.

“Dugo godina u kontinuitetu sarađujemo sa Behram-begovom medresom i vjerujm da ćemo imati još zajedničkih aktivnosti, i da nas pandemija koja je već pri kraju, da nas neće spriječiti da idemo dalje. Saradnja sa bilo kojom redovnom odgojno-obrazovnom ustanovom, sa svima nama u Zavou daje nam krila”, rekla je Selma Hodžić, direktorica JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

U konačnici ova manifestacija želi ukazati da je zapravo sama porodica velika vrijednost i da svaki segment porodice treba vrednovati i čuvati. U vremenu kada je empatije sve manje, a kada je licemjerstva sve više, porodica je ta koja treba biti svijetla tačaka na kraju tunela svakog čovjeka.1 of 3  

(RTV Slon)