Bankomat kartice 2020. korišćene kao nikada do sada

Pandemija korona virusa imala je prošle godine uticaja bukvalno na svakodnevnicu građana Austrije, pa i na ponašanje na kasi – korišćene su pretežno bankomat kartice.

Bankomat kartice korišćene su u 2020. godini više nego ikada, te su se transakcije tim karticama povećale za više od 20 odsto – sa 900 miliona na 1,1 milijardu evra, saopštio je “Payment Services Austria” (PSA).

Kako bi izbjegli mogućnost infekcije, Austrijanci su izbjegavali plaćanje gotovinom i prešli na plaćanje karticama.

Češće je plaćano karticama, ali obim plaćanja se smanjio prema 2019. godini – sa 46,7 milijardi na 46 milijardi evra.

“Nedostaju mnogi obrti iz međunarodnog turizma, a na drugoj strani trgovina je u više navrata ukazivala na manju potrošnju Austrijanaca”, objašnjava uzroke PSA.

Što se bankomata tiče oni su manje korišćeni nego 2019, te je broj podizanja novca sa bankomata jasno pao sa 137 miliona na 100 miliona.

Neposredno pred prvo zaključavanje, 13. marta prošle godine, “usijali” su se bakomat kartice.

Sa više pd pet miliona transakcija to je bio “najjači” dan cijele godine, a obrt u visini od 324 miliona evra bio je jasno viši od najjačeg dana predbožićnog poslovanja, 23. decembra 2019. kada je bankomat karticama ostvaren obrt u visini od 272 miliona evra.

Takođe prošle godine pojačano je korištena mogućnost bezkontaktnog plaćanja.

Oko 83 odsto plaćanja bankoma karticama je 2020. bilo bezkontaktno, a 2019. udio je bio na 73 odsto.

Bankomat kartice uvedene su u Austriji 1980., a na početku bilo je moguće, tim karticama, samo podizati pare sa bankomata.

Tek sedam godina kasnije uvedena je mogućnost plaćanja na terminalima na kasama, a od 1993. se bankomat kartica iz Austrije može koristiti širom svijeta.

Od 2013.u Austriji je uvedena mogućnost bezkontaktnog plaćanja i podizanja novca.