Arhiv TK: Obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, JU Arhiv Tuzlanskog kantona je postavio izložbu pod nazivom “Srebrenica –genocid koji nije spriječen“. Izložba je postavljena u izložbenom prostoru Arhiva TK i dostupna je razgledanju svim zainteresovanim građanima od petka, 9. jula do kraja jula.


Prema riječima direktora Arhiva TK, mr.sc. Omera Zulića, na izložbi su predstavljeni dokumenti i fotografije koje svjedoče o životu u Srebrenici, od počeka agresije na Republiku BiH ,sa akcentom na izvršeni genocid, otkrivanje i otkopavanje primarnih i sekundarnih masovnih grobnica, te otvaranje Memorijalnog centra u Potočarima i dženaze nevinih ubijenih Bošnjaka

-Cilj izložbe jeste doprinos kulturi sjećanja na sve žrtve najvećeg ratnog zločina, odnosno genocid u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici. Izložba završava panoom na kojoj je predstavljen bijeli behar iznad Srebrenice, gdje bijela boja simbolizuje stradanje nevinih Bošnjaka, zaštićene zone Srebranice, a bijeli behar predstavlja rađanje novog života. Izložba završava stihovima Nihada Nine Ćatića(To se zove zora) u kojoj između ostalog navodi “I krv će ova zemlja upiti, nova ruka, opet pružiti, iz mržnje i korova, ljubavi i žitišta izrasti“ koja predstavlja poruku karakterističnu za Srebrenicu i cijelu Bosnu i Hercegovinu, naglasio je direktor Arhiva TK Omer Zulić.


Molimo građane da se prilikom dolaska i boravka u Arhivu, pridržavaju svih naredbi i preporuka nadležnih organa.


Duška REBIĆ