Ambiciozni infrastrukturni projekti najavljeni u BiH za 2018. godinu

Neposredno prije početka 2018. godine u BiH su najavljeni veliki infrastrukturni projekti. I dok skeptici smatraju da je riječ o predizbornim obećanjima, članovi vladajućih koalicija na svim nivoima u BiH nisu štedjeli sa ambicioznim najavama radova u ovoj godini.

U nastavku donosimo pregled nekih od projekata čija je realizacija planirana u 2018. godini i pored finansijskih dubioza u entitetskim budžetima.

Autoputevi

Izgradnja autoputeva i drugih cesta u BiH stagnira već godinama. I dok se to najčešće opravdava nedostatkom finansijskih sredstava, stavovi koje su iznijeli pojedini investitori zapravo su pokazali da je nedostatak političkog dogovora jedan od najvećih problema u ovom segmentu. Tako su turski investitori još ranije bili voljni isfinansirati izradnju autoputa Sarajevo – Beograd, ali nisu željeli uložiti novac dok vlasti u BiH ne definiraju konačnu trasu od dvije varijante o kojima su pregovarali.

Građani BiH su samo na putarine u proteklih 12 godina državi uplatili preko tri milijarde KM, a to je rezultralo zanemarljivim ulaganjem u putnu infrastrukturu. Stoga se s pravom postavlja pitanje da li će nedavno povećanje akciza na gorivo uopće dovesti do izgradnje novih autoputeva kako su to najavili zvaničnici u BiH. Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić nedavno je izjavio da će 2018. biti godina velikih radova na Koridoru 5C.

Brze ceste

Slično kao i u slučaju autoputeva, u BiH je primjetan zastoj i u izgradnji brzih i drugih cesta, a krajem 2017. godine predstavljeni su planovi za izgradnju cesta u Krajini, centralnom dijelu BiH, u Kantonu Sarajevo, te na području Goražda.

Mostovi

Tokom prošle godine za kraj 2018. godine je najavljen i završetak radova na mostu na Savi kod Svilaja, a ovaj rok definisalo je Vijeće ministara BiH. Most kod Svilaja ukupne je dužine 640 metara i širine 29 metara, imat će po tri trake u svakom smjeru. Ovaj je most veliki infrastrukturni projekt na koridoru 5C kojim bi se trebala povezati autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save. Ukupna vrijednost projekta je 22,3 miliona eura (bez PDV-a).

Za kraj 2018. godine najavljen je i početak gradnje mosta na Savi kod Gradiške koji će Hrvatsku i BiH ukupno koštati 64 miliona eura.

Aerodromi

Premijer FBiH Fadil Novalić nedavno je izjavio da će aerodrom Golubić u Krajini biti izgrađen u naredne dvije do tri godine, a procjenjuje se da je u ovu svrhu potrebno 20 miliona eura. Zanimljivo je da je još u septembru 2015. godine Novalić najavljivao ovaj projekat, a tokom decembra iste godine Grad Bihać je osnovao Javno preduzeće “Aerodrom” Bihać.

Za 2018. godinu najavljeno je i proširenje postojećih terminala na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Termoelektrane

Izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla trebala bi početi u 2018. godini. Krajem prošle godine potpisan je Sporazum o kreditnoj liniji za finansiranje ovog projekta. Ugovor za izgradnju ovog bloka vrijedan je 722 miliona eura. Kineska EXIM banka izgradnju Bloka kreditirat će sa iznosom od 613 miliona eura, uz ranije dogovorene uslove koji podrazumijevaju trajanje kredita 20 godina uz pet godina grace perioda.

Za ovu godinu najavljen je i sličan projekat u RS-u. Riječ je o projektu Termoelektrane Gacko koji je vrijedan oko milijardu KM. Vlada RS potpisala je sporazum o saradnji na realizaciji projekta sa kineskim kompanijama China Africa Investment and Development Co. i China Machinery Engineering Corporation.

Hidroelektrane

Na području oba bh. entiteta najavljena ja gradnja nekoliko manjih hidrocentrala, a još uvijek je nepoznato šta će se desiti sa dugo najavljivanim kapitalnim projektom izgradnje hidrocentrale Vranduk, čija se izgradnja spominje još od 2010. godine. Investicija je vrijednosti 142,9 miliona KM i finansira se kreditima i sredstvima Elektroprivrede BiH.

(Fokus.ba)