Albanija, Makedonija i Crna Gora daleko nadmašile BiH po ekonomskim slobodama

Kanadski Fraser institut napravio je opsežno istraživanje ekonomskih sloboda u svijetu prema kojem je BiH zauzela neslavno posljednje mjesto među zemljama Zapadnog Balkana, a 98. mjesto u svijetu.

Albanija (34. mjesto), Makedonija (68.) i Crna Gora (72.) daleko su nadmašile BiH, a bolja od BiH u ovom segmentu je i Srbija koja se nalazi na 84. mjestu u svijetu.

U ovom izveštaju urađenom na osnovu podataka iz 2016. godine navodi se da stepen ekonomskih sloboda utiče na nivo bogatstva, očekivani životni vijek i nivo sreće. Zemlje s većim ekonomskim slobodama u prosjeku imaju značajno veće prihode po glavi stanovnika. To praktično dovoljno govori o samoj važnosti ekonomskih sloboda za svaku državu i njene stanovnike.

Prema Fraser institutu, postoji veza između očekivane dužine života i ekonomskih sloboda. Za ekonomski najslobodnije zemlje očekivana dužina života je 79,45 godina, za drugu grupu 73,47, za treću 70,76, a za zemlje s najmanjim ekonomskim slobodama 64,4 godine. Istovremeno s ekonomskim slobodama se podudaraju političke i građanske slobode, dok je rodna ravnopravnost također veća u ekonomski slobodnim državama. U tim je zeljama viši i nivo sreće.

Od zemalja regiona koje su članice EU najbolje je plasirana Rumunija koja je na 20. mjestu, zatim Bugarska na 46., Slovenija je na 71., a Hrvatska na 75. mjestu.

Prema ovom istraživanju najviše ekonomskih sloboda ima u Hong Kongu, Singapuru, Novom Zelandu, Švicarskoj, Irskoj, SAD-u, Gruziji, Mauricijusu, Velikoj Britaniji, Australiji i Kanadi.

Najslabije na ovoj listi su Venecuzela, Libija, Argentina, Alžir i Sirija.

(Fokus.ba)