Ako imate preko četrdeset godina izbjegavajte ove namirnice

Prema riječima nutricioniste Marije Mališeve, poslije 40. godine ljudi bi trebalo da se odreknu niza namirnica, ako žele da sačuvaju zdravlje.

Ona je podsjetila da se već poslije 35. godine metabolizam drastično usporava, a proizvodnja kolagena smanjuje. To je doba u kojem raste rizik od nastanka čira na želucu, hipertenzije, ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti i mnogih drugih oboljenja. Zbog toga treba dobro razmisliti o ishrani, kaže ona.

Pored naših urođenih gena, svakodnevna ishrana i način života utiču na zdravlje i brzinu kojom će naše tijelo da srari. Ovaj proces je za žene, bez dileme, prirodni neprijatelj broj jedan. Zato, izbjegavajte ovu hranu ako želite da izgledate mlađe i budete zdrave što duže:

Pržena hrana

U procesu prženja hrane emituje se puno štetnih materija. Ove supstance ne samo da povećava rizik od raka, već i ubrzavaju proces starenja ćelija u tjelesnim tkivima.

Osim toga, ona lako dovodi do prekomjerne težine i gojaznosti. Višak masnog tkiva može uticati na metabolizam i hormonalne procese, oštetiti tkiva i rad organa.

Sokovi sa puno šećera

Studija u Velikoj Britaniji pokazala je da redovno konzumiranje šećera ne samo da povećava obim struka, već uzrokuje i prerano starenje. Elastična vlakna kože se razgrađuju, pojavljuju se bore i fleke, što posebno utiče na stariji izgled.

Ishrana sa visokim sadržajem šećera može da uspori i moždane aktivnosti, ošteti pamćenje i izazove demenciju.

Konzervirana hrana

Iako je jednostavna za upotrebu, tokom prerade se koristi mnogo štetnih aditiva, soli ili šećera. Dugotrajna upotreba konzervirane hrane nije samo vrlo štetna za zdravlje, već i ubrzava degeneraciju i starenje svih tkiva.

Proizvodi od prerađenog mesa

Prerađeni mesni proizvodi sa visokim sadržajem soli oštećuju sluzokožu želuca, povećavaju opterećenje bubrega, krvni pritisak, štete svim organima našeg tijela i na kraju ubrzavaju proces starenja.