JU Gimnazija: Posjeta mljekari Noćko
Učenici četvrtih razreda izborne nastave hemija i biologija , JU Gimnazije Živinice, posjetili su mljekaru Noćko, koja svakodnevno preradi 10.000 litara svježeg mljijeka, u 29 različitih proizvoda koji su nezaobilazni na bosansko-hercegovačkim trpezama.
Upoznavanje učenika sa prehrambenim tehnološkim procesom u proizvodnji i preradi mlijeka i mliječnih proizvoda, te korišćenje temeljnih znanja o mlijeku kao esencijalnom namjernicom u ishrani savremenog čovjeka.Radi lakšeg usvajanja novih tehnoloških znanja iz oblasti prehrambene tehnologije , a sve u cilju boljeg izbora u budućem školovanju, učenici su pokazali veliko interesovanje tokom boravka u ovoj renomiranoj prehrambrenoj fabrici.Učenicima su demonstrirani eksperimenati koji se izvode svakodnevno u laboratoriju ove mljekare (određivanje masnoće u svježem mlijeku, kao i masnoće u gotovim mliječnim proizvodima, praćenje prisustva antibiotika u mlijeku).
“Neki učenici samostalno su demonstrirali eksperimente koji su im dali dodatno pouzdanja da ovo što su naučili na redovnoj i izbornoj nastavi iz hemije primijene i praktično. Svakako, zahvaljujemo se menadžmentu i uposlenicima na stručnosti i ljubaznosti, koju smo osjetili tokom našeg boravka u mljekari Noćko”, rekao nam je profeosr dr.Sead Noćajević nakon posjete uspješnoj firmi Noćko.
(zivinice.ba)