Košarkaški klub Startz: Mjesto gdje se rađaju šampionke

U razgovorima sa sportskim radnicima širom BiH, nerijetko čujemo priče kako je situacija teška, kako nedostaje sredstava za ostvarivanje većih rezultata i osvajanje titula. Neki izgovori za stagnaciju su opravdani i objektivni, no postoje sportski kolektivi koji rade u tišini i onda nas iznenade sa sjajnim rezultatima koje su ostvarili. Jedan od takvih kolektiva je Košarkaški klub Startz iz Tuzle. Van medijske pompe Startz mukotrpno radi i u svoje vitrine donosi pehare državnih prvakinja.

Klub je osnovan 2015. godine kada je nekadašnja košarkašica Jedinstva Azra Ferhatović – Bolić odlučila svoje znanje prenositi mlađim naraštajima. U međuvremenu Azra je napustila BiH, ali je Klub prepustila magistrima tjelesnog odgoja i sporta, Martini Zubak i Amelu Muratoviću. Ovaj dvojac se prihvatio teškog i odgovornog posla i vrlo brzo su stigli veliki rezultati. Od 2019. godine do danas Startz se okitio sa nekoliko titula prvaka BiH.

Titule

„Martina Zubak i ja smo došli na čelo Kluba 2019. godine i odmah smo ga registrovali u Regionalnom savezu Tuzla i KS BiH kako bismo se mogli takmičiti u svim takmičenjima na nivou BiH. Za godinu dana smo ostvarili zapažene rezultate u ženskoj omladinskoj ligi BiH. Odmah 2020. godine smo uspjeli da osvojimo titule. Samo smo u jednoj selekciji bili drugoplasirani, tj. u kadetskom uzrastu. Pionirke i juniorke su bile prvakinje. U 2021. godini smo odbranili titulu u juniorskoj kategoriji, a pionirke i kadetkinje su bile drugoplasirane“, objašnjava nam Amel Muratović, kordinator svih selekcija KK Startz.

Naporan rad se isplatio, a već od sezone 2021/22 Startz je formirao i seniorsku selekciju koja se takmiči u A1 ligi.

„Te sezone ću napomenuti da smo najbolji rezultat ostvarili sa pionirskom selekcijom koja se okitila titulom prvakinja BiH. Na završnom turniru u Mejdanu smo bili bolji od ekipa Rame i Feniksa iz Banjaluke.  Ove godine takođe nastupamo u ženskoj omladinskoj ligi BiH i sa svim selekcijama smo ušli u završnicu“, objašnjava Muratović, koji nam otkriva da će seniorke Kluba ove godine pokušati da se domognu Premijer lige BiH:

„Ove sezone u A1 ligi nam se otvorila mogućnost da sa našim seniorkama osvojimo ligu i uđemo u elitni rang ženske bh. košarke. Ušli smo u finale protiv ekipe Jumpera iz Zenice. Imamo priliku da napravimo veliki rezultat. Ambicija nam je ulazak u Premijer ligu BiH. Djevojke dobro rade, dugo su na okupu. One su još juniorke, ali igraju seniorski rang takmičenja. Sve djevojke su iz Tuzle osim Ajle Lević iz Brčkog koja nam se priključila i izrazila želju da nam pomogne da osvojimo A1 ligu. Naporno je jer su djevojke na više frontova angažovane s obzirom da se takmiče u više liga. Ipak, zakazali smo finale i idemo da se borimo“.

Ambicije

KK Startz trenutno broji 65 članica svih uzrasnih kategorija. Osim pionirske, kadetske, juniorske i seniorske selekcije u Klubu se radi i sa najmlađim polaznicama mini i baby basketa.  Muratović ističe da Klub trenutno u svojim redovima ima i tri reprezentativke BiH:

„To su Asja Džinić (2009), Amra Jašarević (2009) i Nahla Smajlović (2008). Nastupile su u Sloveniji na tzv. balonu Evrope koji organizuje FIBA. One su kao prvakinje države pokazale nivo i sada su u reprezentaciji BiH nastavile da se razvijaju. Prezadovoljni smo, a mogu reći da imamo još djevojčica koje mogu igrati za reprezentaciju i koje su bile na širem okupljanju reprezentacije“, objašnjava Muratović.

Ambicije KK Startz su jasne – ulazak u elitni rang bh. ženske košarke. Kako kažu, ne žele biti tek prolaznici u Premijer ligi BiH, nego napredovati iz godine u godinu i sa domaćim snagama pokušati doći do što boljih rezultata.

„Želimo ući u Premijer ligu BiH. Potrudićemo se da prvu sezonu opstanemo u ligi jer su djevojke mlade i imaju mnogo toga da nauče. U toj prvoj sezoni bi mogle stvoriti sigurnost. Ići ćemo stepenicu po stepenicu. Želimo kroz mlađi kadar stvarati seniorske igračice“, ističe Muratović.

Za sve to potrebna je i konkretna podrška nadležnih institucija. Grad Tuzla i resorno ministarstvo TK za sada su redovno pomagali:

„Grad i ministarstvo TK imali smo par poziva prema njima. Za sve potrebe koje su nam trebale oni su nas podržali. Za sve naše utakmice, trenažni proces izašli su nam u susret. Već smo sve to opravdali našim titulama. Ove djevojke su zaslužile da se njihov rad nagradi, zaključuje Amel Muratović.

Kako postati član Startza?

Sve zainteresovane djevojčice koje žele ući u magični svijet košarke i postati članice KK Startza mogu se učlaniti u Klub.

„Na našim stranicama na društvenim mrežama postoje brojevi telefona i način kako nas mogu kontaktirati. Naš najmlađi uzrast, mini i baby basket, treniraju u Katoličkom školskom centru. Juniorski i seniorski tim treniraju u Univerzitetskoj dvorani i na Filozofskom fakultetu. Kadetkinje treniraju na Filozofskom fakultetu i Fakultetu za tjelesni odgoj i sport (FTOS), a pionirke na FTOS – u“, objašnjava Muratović.

Nekadašnji Zmaj u stručnom štabu

U KK Startz trenutno rade tri trenera. Lejla Telarević je zadužena za mlađe uzraste, Martina Zubak trenira pionirsku i kadetsku selekciju, a Amel Muratović  kao kordinator svih selekcija vodi juniorski i seniorski tim. Od ove polusezone Stručnom štabu se priključio i Azur Korlatović, nekadašnji košarkaški reprezentativac BiH.

„Od njega možemo mnogo naučiti, jer se zaista radi o sjajnom čovjeku i košarkašu“, poručuje Muratović.

J. Jeremić