9. sajam „Eko –Etno BiH“ u Gradačcu

Svečano otvoren 9. Gradačački sajam organskih proizvođača „ EKO-ETNO BiH „. Sajam se i ove godine tradicionalno održava na otvorenom u gradskom parku u Gradačcu. Cilj sajma jeste predstavljanje organskih proizvođača voća i povrća, ljekobilja, meda i proizvoda na bazi meda. Na ovogodišnjem sajmu „ Eko-Etno BiH Gradačac učestvuje 40 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Ispred organizatora sajma prisutnima se obratila, Predsjednica Saveza Udruženja „ Mreža žena veliko srce u BiH „ Gradačac, Almasa Huskić koja se zahvalila kako izlagačima tako i pokroviteljima ovog sajma. Također je istakla i veliku važnost organske proizvodnje i samih proizvoda kao i očuvanja kulturnog naslijeđa tj. tradicionalnih zanata u BiH .

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je istakao važnost promocije Gradačca kao grada koji prepoznaje i podržava organsku proizvodnju kao i promociju zdrave hrane i ishrane. Također je zaželio da svi posjetioci našeg grada i sajma uživaju u ponudi koja je pred nama i svim izlagačima puno uspjeha u promovisanju njihovih proizvoda.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić je istakao da BiH ima tri resursa, to su agroturizam, ekohrana i voda. Nažalost tome ne pridajemo puno pažnje iako je to je resurs koji će u budućnosti trebati čitavom svijetu.

Sajam je svečano otvorio direktor Fedralnog zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović koji je istakao da organska proizvodnja ima za cilj da tržištu podari zdravstveno ispravnu hranu. Zbog toga će Federalni zavod za poljoprivredu nastaviti sa aktivnostima da na tržištu budu samo organski proizvodi i odstranjivati one koji se bave nečastnim radnjama.