U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u organizaciji Centra za kulturu Tuzla svečano je otvoren 18.Internacionalni bijenalni festival portretnog stvaralaštva „INTERBIFEP“ koji će trajati do 17 novembra.
Selekciju učesnika izvršili su kustosi iz Centra za kulturu Tuzla , Amra Ćebić i Samir Sufi koji su u skladu sa kriterijima izvršili selekciju i izložili 187 radova od 108 umjetnika iz 23 zemlje svijeta.
-Najviše prijava smo imali iz Grčke, Hrvatske,Srbije i Bosne i Hercegovine .Drago nam je što će neki radovi obogatiti fundus Međunarodne galerije portreta Tuzla i Centra za kulturu- kazala je Amra Ćebić, kustosica Centra za kulturu Tuzla.
Kako navodi član žirija Interbifepa,akademski grafičar iz Sarajeva Admir Mujkić, za razliku od prethodnih godina imamo mnogo inovativnih stvari, a dobitnici nagrada ispostavili su ono što drži Interbifep, kao u godinama kada je osnovan, ove godine najbolje radove nije bilo jednostavno izabrati , naglasio je Mujkić.
Članica žirija Ljiljana Stojanović iz Beograda ističe, da je svoje prvo umjetničko djelo izložila u okviru INTERBIFEPA 1980 godine, a četiri decenije kasnije je članica žirija ovog festivala.
Ove godine tročlani međunarodni žiri Interbifepa su sačinjavali Admir Mujkić akademski grafičar, Ljiljana Stojanović , magistrica grafike i docent Igor Čabraja proglasili su dobitnike nagrada uz pojedinačna obrazloženja.
Na svečanom otvaranju prisutne je pozdravio direktor Centra za kulturu Tuzla, Edin Jahić , a izložbu je proglasio otvorenom gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović koji je ovom prilikom naglasio.- Održavanje festivala Interbifepa je velika tradicija Tuzle, Ismeta Mujezinovića , Kristijana Krekovića, Đorđa Mihajlovića, Adele Behr , Franje Ledera i Haima Pinte.Međunarodna galerija portreta i dalje sa uglednim članovima žirija bira najbolja djela kojima dodjeljuje prestižne nagrade- istakao je gradonačelnikTuzle Imamović .
Članovi stručnog žirija,Ljiljana Stojanović i Igor Čabraja su na ovogodišnjem Interbifepu proglasili nagrađene koji su dobili:
1.Diplomu za crtež – Denis Haračić (BiH)
2.Diplomu za grafiku –Salem Pezić (BiH)
3.Diploma „Ismet Mujezinović“ Sadko Hadžihasanović-Kanada
4. Diploma-James Haim Pinto- Michael(Micheelis)Karaiskos -Grčka
5.. Diploma za fotografiju-Marina Ćorić –Hrvatska
6.Diploma za video-art portret –Ivan Borisov- Bugarska.
Izožba 18.Interbifepa će biti otvorena uz slobodan ulaz za ljubitelje likovne umjetnosti svaki radni dan do 16 sati.
Piše: Duška REBIĆ