3. Međunarodno takmičenje harmonikaša u Tuzli 2. novembra

Početkom novembra u Tuzli se održava 13. Festival “Sevdalinko u srcu te nosim” koji će i ove godine ugostiti eminentna imena estrade a pri kraju su i prijave za 3. Međunarodno takmičenje harmonikaša.

Takmičenje harmonikaša održat će se prvog dana festivala, 2. novembra 2021. godine.

Na ovogodišnjem Međunarodnom takmičenju harmonikaša su uvedena nova pravila:

Pobjednik kategorije 2. Međunarodnog takmičenja harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana” bez obzira na starosno ograničenje stiče pravo da se takmiči u narednoj kategoriji 3. Međunarodnog takmičenja “Sevdalinko harmonikom opjevana”.

Titula pobjednika takmičenja “Sevdalinko harmonikom opjevana” – SVEUKUPNI POBJEDNIK, može pripasti svim takmičarima iz svih kategorija, a apsolutni pobjednik takmičenja “Sevdalinko harmonikom opjevana” dobija na poklon profesionalnu harmoniku.

Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo preko stotinu vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Holandije, Austrije kao i prateći orkestar kojeg čine izuzetni poznavaoci i baštinici ovog muzičkog pravca pod rukovodstvom prof. Dejana Milkunića.

Prijave za harmonikaše su otvorene do 02.11.2021. godine.

Festival “Sevdalinko u srcu te nosim” je jedini događaj  posvećen sevdalinci u svijetu koji ima društvenu i kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrjednije muzičke baštine naših prostora, a Festival harmonike ” Sevdalinko harmonikom opjevana” jedna u nizu od aktivnosti koja doprinosi zajedničkom cilju.

Festival je od velikog značaja ne samo za lokalnu zajednicu, nego državu BiH, region i šire.